Iza izraelskih linija: Hamasovi aduti i scenariji kopnenog rata

Izraelska kopnena operacija protezat će se na široki front, ali će glavni napori biti usmjereni na sjevernu stranu, rekao je za Al Jazeeru vojni i strateški stručnjak Fayez Al-Duwairi.

Fayez Al-Duwairi je naveo da nije bilo moguće pokrenuti kopneni rat tokom prisustva Joea Bidena u Izraelu (Getty Images)

Nakon što je Izraelska radiodifuzna korporacija objavila da je okupatorska vojska spremna da krene kopnom prema Pojasu Gaze, vojni i strateški stručnjak Fayez Al-Duwairi objašnjava da odbrojavanje do poduzimanja ovakvog koraka počinje čim avion američkog predsjednika Joea Bidena poleti iz Izraela

Američki predsjednik je obavio posjetu Izraelu kako bi izrazio političku podršku bez presedana.

U analizi za Al Jazeeru, Al-Duwairi je naveo da nije bilo moguće pokrenuti kopneni rat tokom Bidenovog prisustva u Izraelu.

Prema njegovim predviđanjima, izraelska kopnena operacija protezat će se na široki front, ali će glavni napori biti usmjereni na sjevernu stranu.

Podaci sa terena i način na koji je Izrael provodio bombardiranja sugeriraju da će ovo područje biti najviše gađano.

‘Djelovanje iza neprijateljskih linija’

Također, nije isključena mogućnost da kopnena i pomorska invazija počnu u isto vrijeme.

Što se tiče geografskog područja izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze tokom proteklih dana, Al-Duwairi je rekao da su ti napadi zahvatili cijeli Pojas, ali da postoji razlika u njihovom intenzitetu i vrsti.

Kaže kako su uništeni čitavi stambeni blokovi u sjevernim područjima Pojasa, jer Izrael provodi operaciju “sravnjivanja sa zemljom”, sistematskog uništavanja, u nadi da će to naštetiti borbenim sposobnostima snaga otpora i utrti put za uspjeh kopnene operacije.

Komentirajući navode izraelskih medija o prisustvu boraca povezanih s Brigadama Al-Qassam, vojnim krilom Islamskog pokreta otpora Hamas, unutar Izraela, analitičar objašnjava da vojna logika nalaže da su neke od elitnih snaga povezanih s Al-Qassamom i dalje prisutne u okolini Gaze kako bi izvele operacije pod nazivom “djelovanje iza neprijateljskih linija” kada kopneni rat počne.

Politička i vojna podršku bez presedana

Ističe da se ova taktika koristi za zbunjivanje Izraela prilikom operativnog djelovanja na terenu te prilikom procesa  zapovijedanja.

Smatra da je to jedan od aduta u rukama snaga Al-Qassama zbog njihovog insistiranja da ostanu na svojim mjestima.

Al-Duwairi također očekuje da će se borci koji su se infiltrirali u Izrael pretvoriti u nešto poput uspavanih ćelija kako bi zavarali izraelskog neprijatelja da povjeruje da ih nema.

Naglašava da bi ove snage unutar izraelskih teritorija pružile veliku podršku otporu u slučaju pokretanja kopnene operacije.

Vezano za izjavu premijera Benjamina Netanyahua da je Izrael dobio američku vojnu podršku bez presedana koja će promijeniti ratnu jednadžbu, Al-Duwairi je potvrdio da je Washington pružio Tel Avivu političku i vojnu podršku bez presedana.

‘Zapadni projekat veći od pitanja Izraela’

O tome svjedoči i Bidenova posjeta Izraelu nekoliko dana nakon početka operacije “Potop Al-Aksa”, kao i raspoređivanje nosača aviona te slanje 2.000 vojnika američkih snaga “Delta Force” s ciljem provođenja obavještajnih aktivnosti i specijalnih operacija za oslobađanje zarobljenika.

To vidi kao američko zeleno svjetlo Izraelu da pokrene kopneni napad.

Al-Duwairi također smatra da je zapadni projekat veći od pitanja Izraela, koji je samo jedan od instrumenata za njegovu provedbu.

Ovim projektom se nastoji podijeliti Bliski istok na mini-države koje pristaju na podređenost i lojalnost, jer smatraju da stvarna prijetnja zapadnom projektu dolazi iz arapskog svijeta, a ne sa nekog drugog mjesta u svijetu.

Izvor: Al Jazeera