Demonstranti upali u američki Kongres tražeći prekid vatre u Gazi

Gradovi širom Sjedinjenih Američkih Država – uključujući Saint Paul, Houston, Newark, Boston i Washington D.C. – bili su mjesta okupljanja zbog srednjoistočnih sukoba.

Demonstranti su tražili od Bidenove administracije da zahtijeva primirje u Gazi (Reuters)

Nakon što je predsjednik Joe Biden bio u Izraelu u srijedu, dan poslije smrtonosne  eksplozije u bolnici u Gazi u kojoj je poginulo 470 ljudi – nastavljaju se protesti, kako na Bliskom istoku, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić iz Washingtona.

Dodaje da su gradovi širom Sjedinjenih Američkih Država – uključujući Saint Paul, Houston, Newark, Boston i Washington D.C. – bili mjesta okupljanja zbog srednjoistočnih sukoba.

“Policijaci na Capitol Hillu su uhitili više 300 prosvjednika u jednoj od kongresnih zgrada. Ti su prosvjednici tražili od zakonodavaca i Bidenove administracije da zahtijevaju primirje u Gazi”, izvještava Puljić.

Obučeni u crne majice s natpisom “Jevreji kažu: prekinite vatru sada” i “Ne u naše ime”, sjeli su plješćući i pjevajući u rotondi zgrade Cannon, gdje se nalazi određeni broj ureda, te razvili velike transparente s natpisima “Prekid vatre” i “Pustite Gazu da živi”, izvijestio je AFP, prenosi Hina.

Privedeni demonstranti

Policija je privela nekoliko demonstranata.

Na Capitol Hillu je uhapšeno više od 300 demonstranata (Reuters)

“Protesti unutar zgrada Kongresa nisu dopušteni”, objavila je policija na platformi X.

“Upozorili smo demonstrante da moraju prekinuti protest i kada nisu poslušali, počeli smo ih hapsiti.”

Protest je organiziran na poziv pokreta Jewish Voice for Peace (Jevrejski glas za mir) koja poziva na primirje i protivi se “etničkom čišćenju Palestinaca koje provodi izraelska vlada”.

U međuvremenu je Bijela kuća najavila da će se predsjednik Biden večeras obratiti naciji u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa, dodao je.

Bidenova podrška Izraelu

Američki predsjednik Joe Biden posjetio je Izrael dan nakon što je u izraelskom zračnom napadu na bolnicu Al-Ahli u Gazi ubijeno najmanje 470 ljudi.

Ne u naše ime, poručili su demonstranti (Reuters)

Po dolasku u Tel Aviv, održao je konferenciju za novinare sa premijerim Benjaminom Netanyahuom, izražavajući američku nedvosmislenu podršku građanima Izraela.

“Izgleda da je bombaški napad na baptističku bolnicu Al-Ahli počinila druga strana, a ne vi”, rekao je američki predsjednik Biden Netanyahuu, implicirajući da su za napad odgovorne palestinske oružane frakcije i poredeći Hamas sa ISIL-om.

Palestinci za napad na bolnicu u Gazi okrivljuju Izrael, a izraelska vojska pak tvrdi da se eksplozija dogodila zbog pada rakete oružane glupe Palestinski islamski džihad (PIJ), ispaljene iz pojasa Gaze, što Palestinci odbacuju.

Gotovo 3.480 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu od Hamasovog napada 7. oktobra unutar Izraela, u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije