Bivša Trumpova advokatica kriva za pokušaj poništavanja izbornih rezultata

Sidney Powell izjasnila se da je kriva po optužnici da je radila na poništavanju poraza bivšeg predsjednika SAD-a te je osuđena uslovno na šest godina zatvora.

Tužioci bi mogli natjerati Sidney Powell da svjedoči u slučaju protiv Donalda Trumpa (Reuters)

Sidney Powell, bivša advokatica Donalda Trumpa, postigla je dogovor s tužiocima i izjasnila se u četvrtak da je kriva po optužnici da je radila na poništavanju poraza bivšeg predsjednika SAD-a na izborima u Georgiji 2020. godine.

Osuđena je uslovno na šest godina zatvora, što je znatno blaža kazna od one koju bi dobila da je proglašena krivom, između ostalog, za kršenje državnog zakona o reketiranju, prenosi Tanjug, pozivajući The New York Times (NYT).

Powell je kažnjena sa 6.000 dolara i pristala je platiti kaznu od 2.700 dolara Georgiji, kao i da napiše pismo izvinjenja građanima te savezne američke države.

Plan da se Trump zadrži na vlasti

Prvobitno je bila optužena za reketiranje i još šest tačaka u okviru plana da se Trump zadrži na vlasti nakon poraza na izborima 2020. godine.

Tužioci bi je mogli natjerati da svjedoči u slučaju protiv Trumpa, što znači da bi Powell mogla iznijeti detalje o tome šta se dešavalo sredinom decembra 2020. godine kada se razgovaralo o strategiji za poništavanje rezultata izbora, prenosi AP.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada