Thomas Friedman: Zašto je invazija na Gazu greška za Izrael?

Izraelski upad u Pojas Gaze omogućio bi Hamasu da zapali Zapadnu obalu i pokrene rat između jevrejskih doseljenika i Palestinaca, piše kolumnista ‘The New York Timesa’.

Ako Izrael odluči da mora ući u Gazu kako bi zarobio i ubio vodstvo Hamasa, to bi trebao učiniti samo ako ima legitimno palestinsko vodstvo koje će zamijeniti Hamas (Getty)

Američki kolumnista Thomas Friedman kaže da bi izraelska invazija na Pojas Gaze mogla pretvoriti ponižavajući taktički poraz koji je Tel Aviv pretrpio od Islamskog pokreta otpora (Hamas), što je uključivalo nezamislivo barbarstvo, u dugoročnu moralnu i vojnostratešku krizu.

U kolumni u The New York Timesu (NYT), Friedman na početku teksta spominje da je odgovor jednog izraelskog vojnika, koji je upitan o svrhi neminovne izraelske invazije na Gazu, glasio da treba “vratiti čast Izraelu“.

“Građani računaju na nas da ćemo poraziti Hamas i ukloniti prijetnju iz Gaze jednom zauvijek“, rekao je.

Friedman kaže kako mu je to zaparalo uho, jer je tokom godina naučio da su najopasnije riječi na Bliskom istoku “jednom zauvijek“.

Nijedan islamistički/džihadistički pokret do danas nije eliminiran “jednom zauvijek”, jer imaju duboke kulturne, društvene, vjerske i političke korijene u svojim društvima.

Podrivanje Abrahamovog sporazuma

Ti pokreti imaju pristup neograničenim količinama nezadovoljne omladine koju je lako mobilizirati za haos.

Friedman je izrazio podršku izjavi američkog predsjednika Joea Bidena da bi bila “velika greška da Izrael ponovo okupira Gazu“, pogotovo jer bi to moglo uvući Washington u još jedan rat na Bliskom istoku i potkopati tri trenutno najvažnija vanjskopolitička interesa Amerike: pomoć Ukrajini da se pridruži Zapadu, obuzdavanje Kine i formiranje arapskog bloka koji podržava Washington.

Ali, ako Izrael sada uđe u Gazu, to će potkopati Abrahamov sporazum, kako piše Friedman, dodatno destabilizirati Egipat i Jordan i onemogućiti normalizaciju sa Saudijskom Arabijom.

To će, također, omogućiti Hamasu da zapali Zapadnu obalu i pokrene rat između jevrejskih doseljenika i Palestinaca, što će direktno pomoći iranskoj strategiji.

Friedman smatra da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije sposoban voditi ovaj rat kao racionalan igrač.

Biden očekuje jasne odgovore od Netanyahua

Najbolja stvar koju bi mogao učiniti je da raspiše nove izbore za šest ili devet mjeseci na kojima se neće kandidirati, kako bi Izraelci mogli biti sigurni da će prilikom donošenja bilo kakvih odluka uzimati u obzir samo izraelske nacionalne interese te da neće imati na umu vlastite interese kako bi se spasio zatvorske kazne zbog optužbi za korupciju.

Ako bi Izrael danas objavio da je odlučio odustati od invazije na Gazu i da će tražiti više hirurških načina da eliminira ili uhapsi vodstvo Hamasa, dok istovremeno pokušava osmisliti razmjenu za više od 150 izraelskih zarobljenika koje Hamas drži, na taj način će izbjeći, smatra Friedman, dalje traumatiziranje vlastitog društva, kao i za palestinskih civila u Gazi.

Također, to bi Izraelu i njegovim saveznicima dalo vremena da razmisle, zajedno s Palestincima, o tome kako izgraditi legitimnu alternativu Hamasu.

Ako Izrael ipak odluči da mora ući u Gazu kako bi zarobio i ubio vodstvo Hamasa, to bi trebao učiniti samo ako ima legitimno palestinsko vodstvo koje će zamijeniti Hamas. U tom slučaju Biden mora dobiti jasne odgovore od Netanyahua sada, prije nego što bude prekasno, na pitanja: Ko će vladati Gazom? Ako Izrael namjerava vladati, hoće li platiti troškove obnove infrastrukture koju uništava? Planira li tamo graditi doseljenička naselja? Hoće li se granice Gaze poštovati? Ima li plan da pomogne obnovu Palestinske uprave na Zapadnoj obali?

Kome će biti drago, kome će laknuti, koga uznemiriti?

Ako Izrael danas objavi da za sada odustaje od sveobuhvatne invazije na Gazu, kome će to biti drago, kome će laknuti, a koga uznemiriti?

Friedman na kraju članka kaže da će to frustrirati Iran i razočarati libanski Hezbollah.

Hamas će se osjećati shrvano, jer će njegov cijeli ratni plan propasti.

Također, to će slomiti ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer Izrael neće trošiti municiju i oružje koje bi Sjedinjene Američke Države trebale poslati u Ukrajinu.

Doseljenici na Zapadnoj obali će biti bijesni.

U međuvremenu, roditelji svakog izraelskog vojnika i svakog izraelskog taoca, svaki Palestinac u Gazi uhvaćen u unakrsnoj vatri i svaki prijatelj i saveznik Izraela u svijetu, počevši od Bidena, osjetio bi olakšanje, zaključio je Friedman.

Izvor: Al Jazeera