Sanchezov koalicijski partner traži da Španija prizna Palestinu

Glasnogovornik Sumara je napomenuo da su Švedska (2014.) i Grčka (parlament 2015.) priznale Palestinu kao državu, pa da to isto treba učiniti i Španija bez čekanja zajedničke pozicije 27 zemalja EU.

Desetine hiljada ljudi okupilo se u nedjelju u Madridu u znak podrške Palestini (Reuters)

Grupa lijevih španskih stranaka, okupljena u pokret Sumar, predvođen potpredsjednicom vlade Yolandom Diaz, zatražila je od španskog premijera Pedra Sancheza da prizna Palestinu kao suverenu i nezavisnu državu, što je jedan od njegovih uvjeta za formiranje lijeve koalicijske vlade idući mjesec, prenosi Hina.

“Smatramo da je došao trenutak da Španija prizna palestinsku državu, jednostrano, bezuvjetno i hitno, što bi bio ključan doprinos rješenju sukoba i miru”, izjavio je Sumarov glasnogovornik Ernest Urtasun na konferenciji za medije u Madridu, gdje je pokazao politički dokument te političke formacije.

Glasnogovornik je napomenuo da su Švedska (2014.) i Grčka (parlament 2015.) priznale Palestinu kao državu, pa da to isto treba učiniti i Španija bez čekanja zajedničke pozicije 27 zemalja Evropske unije.

Potpredsjednica španske vlade Yolanda Diaz poručila je da je vrijeme da Španija prizna nezavisnu Palestinu (EPA)

“Želimo da to bude jedna od prvih mjera koju će usvojiti iduća koalicijska vlada”, rekao je Urtasun dodavši da je taj zahtjev uključen u pregovore sa Španskom socijalističkom radničkom strankom (PSOE) premijera Sancheza.

“To smo jasno dali do znanja PSOE-u”, dodao je.

Sumar, koji ima 31 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, glavni je koalicijski partner PSOE-a. Sanchez će, nakon izbora održanih u julu, pokušati idući mjesec dobiti podršku parlamenta kako bi ostao na vlasti iduće četiri godine.

EU podijeljena oko priznanja Palestine

Sukob između Izraela i Palestine traje od 1948. godine, a Ujedinjeni narodi još su ranije predložili rješenje prema kojem bi bile priznate dvije susjedne države, Izrael i Palestina, s granicama iz 1967. godine. Izraelska vlada godinama odbija to rješenje te širi doseljenička naselja na palestinskoj zemlji, a koja su prema UN-u nezakonita, čime onemogućuje rješenje o dvije države.

Mnoge države EU-a podržavaju UN-ovo rješenje o dvije države, ali u stvarnosti priznaju samo Izrael.

Glavni gradski trg u Madridu u nedjelju je bio ispunjen ljudima koji su nosili zastave i poruke podrške Palestini (Reuters)

Urtasun je napomenuo da je španski parlament 2014. godine izrazio volju za priznanjem Palestine, pa da je samo potrebna odluka vlade da priznanje Španije stupi na snagu. Španija do januara predsjedava Evropskom unijom.

U nedjelju je nekoliko desetaka hiljada demonstranata izašlo na ulice Madrida protiv “okupacije Palestine” i “licemjerja EU-a”, a na poziv Sumara i njenog člana Unidas Podemosa. Ogorčeni su stavom dužnosnika EU-a, koje su optužili za pristranost u korist Izraela.

Profesorica politologije Marta Irene Lois Gonzalez, parlamentarna zastupnica Sumara, rekla je na konferenciji za medije da “Izrael provodi etničko čišćenje” i “krši ljudska prava u Pojasu Gaze”.

Zatražila je da Izrael prestane s bombardiranjem Pojasa Gaze i prekine blokadu tog skučenog i opkoljenog teritorija s oko dva miliona stanovnika, a od palestinske grupe Hamas je zatražila da oslobodi taoce i položi račune za smrtonosni napad izveden 7.oktobra. Od EU-a je, pak, zatražila da obustavi prodaju oružja Izraelu.

Izvor: Agencije