Raste turski bijes na Izrael nakon masakra u Gazi

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nazvao je tragediju u Gazi “posljednjim primjerom izraelskih napada lišenih najosnovnijih ljudskih vrijednosti”.

Policija je koristila biber-sprej i vodene topove da rastjera hiljade demonstranata koji su pokušali ući u kompleks izraelskog konzulata u najvećem turskom gradu Istanbulu (Reuters)

Turski demonstranti sukobili su se sa policijom tokom protekle noći i protesta nakon eksplozije koja je ubila na stotine Palestinaca u bolnici u Pojasu Gaze, javlja agencija Reuters i dodaje kako su i za danas najavljeni novi skupovi.

Palestinski zvaničnici navode kako je eksploziju izazvao izraelski zračni udar, dok Izrael za eksploziju u bolnici Al-Ahli Al-Arabi krivi neuspjeli raketni napad oružane grupe Palestinski Islamski Džihad koja negira svoju odgovornost.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nazvao je tragediju u Gazi “posljednjim primjerom izraelskih napada lišenih najosnovnijih ljudskih vrijednosti”.

Kontrole ispred konzulata

Ured za komunikacije turskog Predsjedništva brzo je označio kao lažnu vijest (#FakeNews) izraelske tvrdnje na platformi X.

Noćni marševi sa palestinskim zastavama i uzvikivanjem parola protiv Izraela desili su se u velikom broju turskih gradova, uključujući i veliki skup ispred Ambasade Izraela u glavnom gradu Ankari.

Noćni marševi sa palestinskim zastavama i uzvikivanjem parola protiv Izraela desili su se u velikom broju turskih gradova (Reuters)

Policija je koristila biber-sprej i vodene topove da rastjera hiljade demonstranata koji su pokušali ući u kompleks izraelskog konzulata u najvećem turskom gradu Istanbulu. Pet osoba je pritvoreno, objavljeno je iz ureda guvernera Istanbula.

Reuters javlja kako je u srijedu kod konzulata prisutno na stotine policajaca, približno 10 vozila sa vodenim topovima iza linije metalnih barijera. Dodaje se kako policija provodi kontrolu identiteta onih koji traže prolazak tim područjem.

Pogoršanje odnosa NATO saveznika

Politički analitičari navode kako bi eksplozija u bolnici u Gazi mogla imati žestoko negativne posljedice za veze Izraela i Turske.

“Ankara će vjerovatno sada zauzeti daleko jači protivizraelski stav, naročito jer se očekuje upad u gazu izraelske vojske u danima pred nama, sa neizbježnim humanitarnim posljedicama”, navodi Wolfgango Piccoli sa Tenea.

“Erdogan bi mogao odlučiti da odustane od ponovnog povezivanja sa Izraelom koje je pokrenuto 2022. nakon više od 10 godina osjetljivih odnosa dvije države… Pogoršanje odnosa Turske i Izraela također bi moglo utjecati na američko-turske veze, stvarajući dodatne probleme između dva NATO saveznika u vrijeme nasilja.”

Izvor: Agencije