Američki par zarobljen u Gazi: Za SAD smo građani drugog reda

Bračni par iz Michigana podnio je tužbu protiv američke vlade kako bi prisilio vlasti da evakuiraju Amerikance iz Pojasa Gaze.

Alarayshi i njegova supruga Laila Alarayshi dvoje su od stotina građana Sjedinjenih Američkih Država zarobljenih u Pojasu Gaze (Al Jazeera)

Kada je u izraelskom zračnom napadu pogođena zgrada pored kuće u kojoj je boravio u Gazi, Zakaria Alarayshi se osjećao kao da je doživio smrt još za života.

“Bili smo zbunjeni i zbijeni jedno uz drugo. Bila je to smrt, smrt. Osjećate se kao da ste umrli od udarca i straha. Ja sam odrastao čovjek i plakao sam od straha. Zamislite kroz što djeca prolaze. Nismo imali pojma šta učiniti”, rekao je Al Jazeeri u telefonskom intervjuu.

Alarayshi i njegova supruga Laila Alarayshi dvoje su od stotina građana Sjedinjenih Američkih Država zarobljenih u Pojasu Gaze usred borbi između Izraela i Hamasa, koje su ubile hiljade ljudi i sravnile cijele četvrti na palestinskom teritoriju.

Alarayshijevi su samo planirali ostati u Gazi na nekoliko sedmica kako bi posjetili porodicu. Sada je njihov boravak neodređen, budući da neprijateljstva koja su u toku putovanje čine opasnim, a granične restrikcije ograničavaju njihove mogućnosti bijega.

Prošle sedmice, par – stanovnici Livonije u Michiganu – podnio je tužbu protiv administracije predsjednika Joea Bidena kako bi prisilio američku vladu da evakuira Amerikance iz opkoljenog Pojasa Gaze.

Alarayshi, koji je rekao da je glasao za Bidena 2020, nada se da će tužba potaknuti američkog predsjednika da sve Amerikance tretira jednako, bez obzira na to s koje strane granice Gaze bili. SAD je evakuirao hiljade svojih građana iz susjednog Izraela, uključujući i one koji su bili na kruzerima.

“Radio sam tri posla. Izgradio sam posao. Ja plaćam porez. Učinio sam sve kako treba da izgradim bolju budućnost za sebe i svoju porodicu i živim časno. Ali sada se osjećam kao građanin drugog reda. Predsjednik Biden trebao bi se pobrinuti za sve”, rekao je.

Biden stiže u Izrael u srijedu, gdje se očekuje da će ponoviti nepokolebljivu podršku američkom savezniku.

Tužba

Nabih Ayad, advokat i osnivač Arapsko-američke lige za građanska prava (ACRL), zagovaračke grupe sa sjedištem u Michiganu uključene u tužbu, rekao je da američka vlada ima dužnost zaštititi svoje građane u inostranstvu.

“Činjenica da evakuirate američke državljane izraelskog porijekla, ali ne i američke državljane palestinskog porijekla, stvara problem”, rekao je Ayad za Al Jazeeru. U tužbi se američka vlada optužuje za kršenje ustavnih odredbi koje osiguravaju jednakost pred zakonom.

Ayad je priznao da je sigurnosna situacija u Gazi strašna, ali je rekao da SAD ima utjecaj na Izrael i Egipat, dva saveznika koji graniče s palestinskim teritorijem i mogu pomoći u evakuacijama.

“Opet, ko bombardira? Koje oružje koriste? To je Izrael, naš prijatelj, koji će bombardirati, koristeći oružje Sjedinjenih Američkih Država, i oni imaju kontrolu nad svim tim granicama,” rekao je.

Izrael je naredio da više od milion Palestinaca napusti sjeverni dio Gaze, ali to nije poštedjelo južno područje pojasa od stalnog bombardiranja. Izraelski zračni napadi ubili su desetke u južnim gradovima Khan Yunis i Rafah ove sedmice.

Khan Yunis je mjesto gdje Alarayshi i njegova žena trenutno žive, kako bi bili bliže prelazu Rafah, vitalnoj prometnici u Egipat. Ali iako se Alarayshi nekoliko puta približio granici, rekao je da građani SAD-a tek trebaju dobiti siguran prelaz. Par ostaje zaglavljen.

U međuvremenu, u Khan Yunisu ne samo da se bore sa svakodnevnim zračnim napadima, već je i humanitarna situacija užasna, rekao je Alarayshi.

“Nema života. Idem u prodavnicu; nema ništa za jesti”, rekao je za Al Jazeeru.

“Jedemo jednom svaka 24 sata. Dobijamo kolačiće. Za jelo dobijamo sendvič s komadom sira. Kupovali smo vodu. Sada nema vode, pa moramo piti slanu vodu [iz slavine]. Imam dijabetes, hipertenziju i kolesterol. U užasnom sam stanju.”

Demokratska kongresmenka Rashida Tlaib, koja predstavlja okrug Michigan, govorila je o patnji para tokom brifinga s novinarima u ponedjeljak.

“Razgovarala sam s njim telefonom u jedan ujutro kako bih bila sigurna da mogu doći do egipatske granice. Čekali su tamo šest sati i ništa”, rekla je Tlaib.

‘Nema većeg prioriteta’

Američki State Department rekao je da “nema većeg prioriteta od sigurnosti i zaštite američkih građana u inostranstvu”.

“Građani SAD-a u Izraelu, Gazi i na Zapadnoj obali kojima je potrebna pomoć trebaju ispuniti obrazac za prijavu u slučaju krize na travel.state.gov”, rekao je glasnogovornik State Departmenta u izjavi za Al Jazeeru.

“Nastavit ćemo davati novosti građanima SAD-a, uključujući pomoć pri odlasku, čim informacije budu dostupne.”

U izjavi nije odgovoreno na pitanje Al Jazeere ima li SAD plan da Amerikance izvuče iz Gaze.

Mariam Charara, izvršna direktorica ACRL-a, rekla je da je grupa dobila “iste šablonske odgovore” od američkih dužnosnika, ali bez konkretnih radnji.

Charara, koja je bila u bliskom kontaktu s Alarayshijima, opisala ih je kao “nevjerovatnu” porodicu koja živi američki san.

No za sada par nije siguran hoće li preživjeti. Kuća u kojoj su Alarayshi boravili u gradu Gazi bombardirana je nakon što su je napustili.

“Kad bomba padne, zatrese cijeli kvart, a od njenog zvuka iskočiš iz tijela. Vrlo je loše. Moja supruga i ja nismo sigurni hoćemo li uspjeti izaći iz Khan Yunisa. Ne znam”, rekao je Alarayshi.

Izvor: Al Jazeera