WP: Najmanje dva ruska broda vjerovatno prenosila oružje iz Sjeverne Koreje

Iako je nemoguće provjeriti šta su brodovi prevozili, snimci iz satelita pokazali su da su povezani sa ruskom vojnom logističkom mrežom.

Očigledni transferi su počeli oko tri sedmice nakon posjete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Pjongjangu (Reuters)

Najmanje dva ruska broda su u pet navrata saobraćala između Sjeverne Koreje i Rusije, od sredine augusta, a postoji mogućnost da je riječ o transferu oružja, piše Washington Post, pozivajući se na satelitske snimke.

Na osnovu analize “Royal United Services Institute” (RUSI), istraživačkog centra sa sjedištem u Londonu, brodovi su putovali između sjevernokorejske luke Rajin i luke Dunaj na dalekom istoku Rusije između sredine augusta i sredine oktobra.

Analiza je uslijedila nakon što je američka vlada objavila u petak da je Sjeverna Koreja isporučila više od 1.000 vojnih kontejnera opreme i municije u Rusiju posljednjih sedmica za rat u Ukrajini, ukazujući na jačanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

Prema pisanju medija, očigledni transferi su počeli oko tri sedmice nakon posjete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Pjongjangu i sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, te oko mjesec nakon razgovora Kima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na kosmodromu Vostočni u Rusiji.

Isključeni sistemi za automatsku identifikaciju

Bijela kuća je u saopštenju navela da je primijećeno samo jedno plovilo pod ruskom zastavom, ”MV Angara”, koje je uključeno u transfer oružja između 7. septembra i 1. oktobra.

Međutim, prema pisanju Posta, brod “MV Marija” je također uočen na satelitskim snimcima.

Iako je nemoguće provjeriti šta su brodovi prevozili, snimci iz satelita pokazali su da su brodovi povezani sa ruskom vojnom logističkom mrežom, što sugeriše da je u pitanju prevoz vojne opreme, smatraju analitičari instituta RUSI, prenio je Tanjug.

Neposredno prije početka plovidbe, dva broda su isključila sisteme za automatsku identifikaciju kako bi sakrila svoje kretanje, navodi WP, pozivajući se na podatke “Marine Traffic” – provajdera pomorske analitike, koji u realnom vremenu pruža informacije o kretanju brodova i njihovoj trenutnoj lokaciji u lukama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada