Rusija povlači ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih testova

Rusija povlači ratifikaciju no ostat će potpisnica i nastavit će sarađivati sa supotpisnicama i globalnim sistemom praćenja koji upozorava svijet na svaki test.

Vladimir Putin je predložio Rusiji da opozove ratifikaciju sporazuma iz 1996. jer ga SAD nije ratificirao (EPA)

Rusija povlači ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT) zbog neodgovornog stava Sjedinjenih Američkih Država prema globalnoj sigurnosti, rekao je u utorak predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta, prenosi Hina.

Predsjednik Vladimir Putin, koji je ranije ovog mjeseca predložio Rusiji da opozove ratifikaciju sporazuma iz 1996. jer ga SAD nije ratificirao, rekao je da nije potvrdio niti odbacio mogućnost nastavljanja nuklearnog testiranja u Rusiji.

“Zbog sigurnosti naše zemlje, povlačimo ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova”, rekao je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin uoči rasprave i parlamentarnog glasanja o opozivu ratifikacije.

Volodin je rekao da je Rusija ratificirala ugovor 2000., dok ga Washington nije ratificirao zbog svog “neodgovornog stava prema globalnim sigurnosnim pitanjima”.

“Ruska Federacija učinit će sve kako bi zaštitila svoje građane i održala globalnu stratešku jednakost”, dodao je Volodin.

Početak nove utrke

Rusija povlači ratifikaciju no ostat će potpisnica i nastavit će sarađivati sa supotpisnicama i globalnim sistemom praćenja koji upozorava svijet na svaki test.

Obnavljanje nuklearnih testova u Rusiji, SAD-u ili Kini moglo bi značiti početak nove utrke u nuklearnom naoružanju između velikih sila koje su zaustavile nuklearna testiranja u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Za mnoge naučnike i aktiviste, masivno testiranje nuklearnih bombi tokom Hladnog rata ukazivalo je na suludost nuklearnog napada koji bi mogao uništiti čovječanstvo i kontaminirati planetu stotinama hiljada godina.

Rat u Ukrajini podigao je napetosti između Moskve i Washingtona na najviši nivo od Kubanske raketne krize, baš u trenutku kada Kina nastoji ojačati svoj nuklearni arsenal kako bi bila u skladu sa svojim statusom supersile u nastajanju.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada