Putin doputovao u Peking na forum ‘Pojas i put’

Kremlj je saopštio da će se Putin 18. oktobra sastati sa Xijem u Pekingu na margini trećeg Foruma za međunarodnu saradnju ‘Pojas i put’.

Dvojica vođa su pokazali da se slažu i založili su se za jačanje ekonomske i vojne saradnje naspram, kako su rekli, američke hegemonije (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u Peking gdje će se sastati sa svojim kineskim kolegom Xijem Jinpingom u srijedu u Kini, objavio je Kremlj, sedam mjeseci nakon samita u Moskvi kada je učvršćeno “neograničeno” prijateljstvo između njihove dvije zemlje.

Kremlj je saopštio da će se Putin 18. oktobra sastati sa Xijem u Pekingu na margini trećeg Foruma za međunarodnu saradnju “Pojas i put”.

“Vođe će razgovarati prijateljski i otvoreno … o hitnim problemima praktične bilateralne saradnje i međunarodnim pitanjima”, rekao je diplomatski savjetnik Kremlja Juri Ušakov, prenose ruske agencije.

Dodao je da će se razgovori prvo odvijati u proširenom sastavu sa drugim članovima njihovih vlada a zatim u malim odborima tokom radnog doručka, kao i da “nije isključeno” da dvojica lidera također nasamo obave razgovore, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Razvoj saradnje u energetskom sektoru

Putin, koji putuje u Kinu sa više velikih ruskih biznismena također treba govoriti na forumu, odmah nakon predsjednika Xija, rekao je ruski diplomata.

Rusija, koja je pod teškim zapadnim sankcijama zbog svoje ofanzive protiv Ukrajine pokušava već više mjeseci pojačati ekonomske, vojne i energetske veze sa Pekingom.

U martu je Putin primio Xija u Kremlju i dvojica vođa su pokazali da se slažu i založili su se za jačanje ekonomske i vojne saradnje naspram, kako su rekli, “američke hegemonije”.

Ušakov je pozdravio razvoj saradnje između Rusije i Kine u energetskom sektoru.

Tokom posjete Kini Putin će takođe imati bilateralne susrete sa vođama Vijetnama, Laosa, Mongolije i Tajlanda.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada