Privremeni legalni status migrantskim porodicama razdvojenim pod Trumpom

Sporazum trenutno vrijedi za oko 3.900 djece razdvojene od roditelja tokom četiri godine mandata Trumpa.

SAD će migrantskim obiteljima razdvojenim na američko-meksičkoj granici u mandatu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ponuditi privremeni legalni status (EPA)

SAD će migrantskim porodicama razdvojenim na američko-meksičkoj granici u mandatu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ponuditi privremeni legalni status i druge olakšice te zabraniti takvu praksu u budućnosti, stoji u sažetku dogovora, javlja Hina.

Sporazum trenutno vrijedi za oko 3.900 djece razdvojene od roditelja tokom četiri godine mandata Trumpa koji je počeo u januaru 2017, objavila je Američka unija za građanske slobode (ACLU) koja zastupa razdvojene porodice u parnici pokrenutoj 2018. godine.

Broj djece pokrivene ovim procesom vjerovatno će se proširiti, saopćio je ACLU.

Trump kritikovao Bidena

Dogovor je dio napora demokratske vlade predsjednika Joea Bidena da ujedini porodice razdvojene pod Trumpovim sistemom „nulte tolerancije“, uvedenim 2018, koji je procesuirao sve ilegalne prelaske granica.

Vladini promatrači i zastupnici migranata utvrdili su da su razdvajanja počela i prije stupanje te mjere na snagu.

Dogovor još treba potvrditi američki okružni sudija.

Trump, aktuelni favorit republikanaca za predsjedničke izbore iduće godine, kritizirao je Bidenovo upravljanje granicom i najavio strože migracijske politike ako bude ponovno izabran u Bijelu kuću.

Izvor: Agencije