Politico: Ukrajina uništila devet helikoptera američkim raketama

Ukrajina je u sistemu ATACMS dobila veliko pojačanje i mogućnost da napadne ruske mete daleko iza prve linije.

Joe Biden oklijevao je s isporukom vojnog taktičkog raketnog sistema iz straha od eskalacije sukoba (Lockheed Martin)

Ukrajinska vojska u utorak je upotrijebila rakete dužeg dometa koje joj je isporučio SAD za napad na devet ruskih helikoptera u istočnoj Ukrajini, nakon što je Washington posljednjih sedmice tajno poslao  to naoružanje.

Isporuka i upotreba na ratištu, koju su potvrdile dvije osobe upoznate s tim, veliko je pojačanje za Ukrajinu, koja po prvi put ima mogućnost da napadne ruske mete daleko iza prve linije, piše Politico.

Predsjednik SAD-a Joe Biden oklijevao je s isporukom vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) iz straha od eskalacije sukoba.

Transfer tog oružja pokazuje da se računica američke administracije promijenila zbog spore ukrajinske kontraofanzive.

‘Deseci mrtvih i ranjenih’

Wall Street Journal (WSJ) prvi je objavio vijest da su projektili prebačeni i već korišteni.

Ukrajina je u utorak objavila da su njene snage uništile devet ruskih helikoptera, kao i drugu vojnu opremu, u napadu na gradove Berdjansk i Lugansk, u istočnoj Ukrajini, pod ruskom okupacijom.

Ukrajinske specijalne snage napale su rano u utorak dva ruska vojna aerodroma, rekavši da su uspješno uništile devet ruskih vojnih helikoptera, protuzračni raketni sistem skladište municije.

Napadi su se dogodili u okupiranom Berdjansku, južnom gradu u regiji Zaporožje, te na aerodromu u Lugansku, okupiranom gradu u istočnoj Ukrajini.

Specijalne snage također su uspjele oštetiti piste, saopćila je Ukrajina, u onome što je nazvala “Operacija Dragonfly”.

“Gubici u ljudstvu neprijatelja iznose desetke mrtvih i ranjenih. Tijela se još uvijek izvlače iz ruševina”, saopćeno je iz ukrajinskih snaga za specijalne operacije.

Gomilanje ruskih trupa

Biden je o odluci o slanju projektila iznio tokom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Bijeloj kući 21. septembra.

Biden je rekao da će Ukrajina dobiti verziju ATACMS-a, ako ne i varijantu s dužim dometom, koju je Kijev tako dugo tražio, ali nije bilo jasno kada će tačno oružje biti u ukrajinskim rukama.

Odluka je uslijedila i zbog bojazni američke administracije zbog ruskog gomilanja trupa i opreme za jesenju ofanzivu, što bi moglo biti najveće rusko kretanje u posljednjih nekoliko mjeseci.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada