Mediji: Kako je izraelska ratna avijacija posrnula u ‘crnu subotu’

Zračnim operacijama prvog dana Hamasovog napada nedostajala je precizna organizacija, ali su piloti improvizirali rješenja za složenu i nezapamćenu situaciju, piše izraelski list ‘Yedioth Ahronoth’.

Eskadrila ''Saqr' jedna je od vojnih jedinica koje su sudjelovale u operaciji 'Potop Al-Aksa' (Društvene mreže)

Izraelski list Yedioth Ahronoth saopćio je da je ratna avijacija počela rezimirati događaje koji su doveli do iznenadnog napada na Izrael, objašnjavajući da “ratna magla” u prvim satima “crne subote” nije ometala samo kopnene snage, već i zračne timove koji su pojurili u nebo iznad zapadnog Negeva.

List je u izvještaju naveo da je prvi par jurišnih helikoptera, koji su bili u neposrednoj pripravnosti za regiju Gaze, stigli iz baze Ramat David, na sjeveru, u područje Gaze sat ili više nakon početka događaja, odnosno između 7:30 i 8:00 ujutro 7. oktobra.

Sve se to desilo uprkos činjenici da je glavna eskadrila helikoptera Apache bila stacionirana bliže Pojasu Gaze, u zračnoj bazi Ramon.

Veoma brzo su shvatili da se dešava nešto neobično, ali je borbeni helikopter stigao u zonu sukoba tek u 8:32 sati.

U izvještaju se navodi da je izraelskim pilotima bilo teško napraviti razliku između boraca Hamasa i izraelskih vojnika i civila, pa je donesena odluka da se fokus usmjeri na zaustavljanje navale Hamasovih boraca iz Pojasa Gaze koji su probijali granicu.

Taktika obmane

Prema izvještaju, tokom dana intenzivnih borbi 28 ratnih aviona bacilo je stotine raketa.

Kasnije je postalo moguće preciznije birati mete.

U izvještaju se objašnjava da je “Hamasova vojska” namjerno dovela u zabludu izraelske avione, jer je kroz istragu otkriveno da su posljednje upute borcima, prije nego što su napustili Pojas Gaze, glasile da polako hodaju do ili unutar naselja i vojnih baza i da ni pod kojim okolnostima ne trče, kako bi izraelski piloti vjerovali da su to izraelski civili.

List navodi da je ova taktika obmane bila uspješna neko vrijeme, a zatim su piloti helikoptera Apache, bez da su dobili odobrenje od najviših činova u vojsci, samostalno preuzeli inicijativu da zaobiđu sve zvanične procedure.

List nastavlja da je zračnim operacijama prvog dana nedostajala precizna organizacija.

Međutim, piloti su improvizirali rješenja za složenu i nezapamćenu situaciju.

Informacije od kopnenih snaga

Značajan dio koordinacije paljbe i identifikacije ciljeva piloti su dobili od kopnenih snaga putem telefonskih poziva ili fotografija putem WhatsApp aplikacije.

S obzirom na ogroman broj žrtava i zarobljenika, zvaničnici izraelske ratne avijacije bili su uvjereni da bi bez izvođenja ovih zračnih napada broj žrtava bio mnogo veći.

List je također skrenuo pažnju na još jedan kritičan događaj koji je komandantima ratne avijacije pomogao da u prvim satima shvate ozbiljnost situacije, a dogodio se oko 10:00 sati.

Komandant 190. eskadrile sišao je iz svog helikoptera u zračnu bazu Ramon da letjelica napuni gorivo i ponovo se opremi.

Odmah je kompletan snimak koji je snimila kamera helikoptera brzo poslao u štab izraelske ratne avijacije.

Za manje od 20 minuta ponovo je bio u zraku.

Koristio je informacije koje je prikupio te naredio ostalim pilotima da pucaju na sve ciljeve u graničnom području Gaze.

U jednom trenutku je napao i položaj izraelske vojske s opkoljenim vojnicima kako bi pomogao mornaričkim komandosima u operaciji spašavanja.

Obučeni za borbu na dva poprišta

U jednom slučaju, dodaje list, u sklopu ukidanja ograničenja koja je sam sebi nametnuo, komandant 190. eskadrile otvorio je vatru na svega 20 metara udaljenosti od jednog stambenog objekta u kibucu kako bi zaklonio zamjenika komandanta 80. divizije, koji je pozvan iz oblasti Sinaja, te ubio četiri napadača u žestokoj borbi.

Prema izraelskim zračnim snagama, u prva četiri sata borbi helikopteri i borbeni avioni napali su oko 300 ciljeva, od kojih je većina “na izraelskoj strani granice”.

List je u izvještaju naveo da je zračno bombardiranje sada fokusirano na Gazu, ali uz stanje visoke pripravnosti za uključivanje u borbe koje već traju na sjeveru.

Izraelska vojska objašnjava da je ratna avijacija obučena i opremljena da se bori na dva poprišta istovremeno, s tim da daje prednost fokusiranju na jedno glavno poprište.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada