Eurozastupnici traže ostavku komesara za proširenje

U pismu se poziva da Varhelyi ‘podnese ostavku’ ili ‘bude razriješen’ zbog prekoračenja mandata nakon što je najavio obustavu pomoći Palestincima bez konsultacija sa vladama EU.

Varhelyi: Otvoreno pismo von der Leyen bit će predato kasnije danas (Reuters)

Grupa eurozastupnika iz grupa Zeleni, Socijalisti i demokrate, Ljevica i Obnovimo u otvorenom pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen traži ostavku ili otpuštanje evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija, prenosi agencija Beta.

U pismu se poziva da Varhelyi “podnese ostavku” ili “bude razriješen” zbog prekoračenja mandata nakon što je najavio obustavu pomoći Palestincima bez konsultacija sa vladama članica Evropske unije.

Navodi se kako komesar nije imao ovlaštenje da o tome jednostrano odlučuje, niti da to zvanično objavi na svojim nalozima na društvenim mrežama, a da odluka o tome nije donesena u odgovarajućem procesu.

Podsjeća se kako ovo nije prvi put da Varhelyi “pređe granicu” i ide protiv inter-institucionalnih pravila.

Vrijeđanje eurozastupnika

Također se navodi kako su mnogi još u februaru tražili njegovu ostavku nakon što je na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta za eurozastupnike rekao da su “idioti”.

“Ne odobravamo uvrede koje Varhelyi upućuje institucijama EU i njihovom demokratskom funkcioniranju. Zato tražimo od komesara da podnese ostavku ili da bude razriješen”, navodi se u pismu.

Otvoreno pismo von der Leyen bit će predato kasnije danas.

Nacrt pisma šefici Komisije potpisalo je 12 eurozastupnika.

Izvor: Agencije