Ekspertica UN-a zabrinuta regrutacijom djece u Sudanu u oružane grupe

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima u Sudanu poginulo je najmanje 5.000, a raseljeno više od pet miliona civila.

Sudan je poprište oružanog sukoba između vojske i RSF-a od aprila (EPA)

Siobhan Mullally, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za trgovinu ljudima, posebno ženama i djecom, izrazila je zabrinutost zbog povećanog rizika od regrutovanja i korištenja djece od strane oružanih grupa od izbijanja sukoba u Sudanu, javlja Anadolija.

Govoreći o sukobu između paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) i Sudanskih oružanih snaga (SAF) koji je izbio ranije ove godine, Mullally, je rekla:

“Djeca bez pratnje i djeca iz siromašnih porodica su navodno na meti RSF-a u predgrađu Khartouma, kao i u Darfuru i Zapadnom Kordofanu, za regrutaciju u borbene uloge.”

Djevojčice su otimane iz Khartouma u Darfur zbog seksualne eksploatacije, uključujući seksualno ropstvo.

“Pogoršanje humanitarne situacije i nedostatak pristupa hrani i drugim osnovnim uslugama čine djecu, posebno djecu bez pratnje i razdvojenu djecu na ulici, lakim metama za regrutaciju od strane naoružanih grupa”, rekao je Mullally.

Sudan poprište oružanog sukoba

Sudan je poprište oružanog sukoba između vojske i RSF-a od aprila. Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima u Sudanu poginulo je najmanje 5.000, a raseljeno više od pet miliona civila.

Nekoliko sporazuma o prekidu vatre kojima su posredovali Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države nisu uspjeli okončati sukobe.

“Regrutovanje djece od strane oružanih grupa za bilo koji oblik eksploatacije, uključujući i borbene uloge, predstavlja grubo kršenje ljudskih prava, ozbiljan zločin i kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, rekla je Mullally.

Global Protection Cluster objavio je da su u Sudanu 72 humanitarne kancelarije i sredstva napadnuta ili opljačkana, a 19 humanitarnih radnika je ubijeno u oktobru ove godine.

Mullally je pozvala sve strane u sukobu da se vrate mirovnim pregovorima i postignu sveobuhvatan sporazum o prekidu vatre koji bi omogućio sigurnu isporuku humanitarne pomoći.

Izvor: Agencije