Azerbejdžansko-turski manevri kod Armenije

Manevri će biti vršeni u Bakuu, eksklavi Nakčivan, te azerbejdžanske teritorije koje su preuzete iz ruku etničkih Armenaca od 2020. godine, u vojnim akcijama koje je pozdravila Turska.

Prošlog mjeseca je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev ugostio turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana u Nakčivanu (Reuters)

Azerbejdžanske vlasti u utorak su saopćile kako će ova država biti domaćin vojnih vježbi sa svojim bliskim saveznikom Turskom naredne sedmice, prenosi agencija Reuters.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, većinski turkijskoj državi na jugu Kavkaza, na svojoj internetskoj stranici je objavilo kako će manevri biti održani povodom stoljetnice turske republike od 23. do 25. oktobra u nekoliko regija.

Među tim regijama su glavni grad Baku, eksklava Nakčivan, te azerbejdžanske teritorije koje su preuzete iz ruku etničkih Armenaca od 2020. godine, u vojnim akcijama koje je pozdravila Turska.

Koridor preko Armenije

Nakčivan graniči sa Turskom i Iranom, ali je geografski odvojen od većine teritorije Azerbejdžana – između se nalazi Armenija.

Prošlog mjeseca je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev ugostio turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana u Nakčivanu, manje od sedmice dana nakon što su azerbejdžanske snage munjevitom akcijom preuzele teritoriju Nagorno-Karabaha, koji je bio u sklopu Azerbejdžana, ali pod kontrolom etničkih Armenaca.

Tokom tog sastanka, Alijev je dobio podršku Erdogana za mogućnost stvaranja kopnenog koridora između zapadnog Azerbejdžana i Nakčivana preko Armenije koja se protivi toj ideji.

Izvor: Agencije