Zbog pucnjave u Briselu prekinuta nogometna utakmica Belgija – Švedska

Najmanje dvije osobe ubijene su u pucnjavi u glavnom gradu Belgije, a napadač je u bjekstvu.

Navijačima je preporučeno da ostanu na tribinama i da ne napuštaju stadion (Reuters)

Nogometna utakmica belgijske i švedske reprezentacije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine prekinuta je večeras nakon što je su najmanje dvije osoba ubijene u pucnjavi u Briselu.

Navijačima je preporučeno da ostanu na tribinama i da ne napuštaju stadion, prenosi javni servis RTBF.

Na stadionu je trenutno oko 35.000 gledalaca, prenosi Tanjug.

Prema pisanju medija, ubijeni su navijači švedske nacionalnosti.

Napadač je u bjekstvu, a sigurnosne službe navode da posjeduju videosnimak na kojem osumnjičeni tvrdi da je član Islamske države i da je ubio tri osobe švedske nacionalnosti kako bi se osvetio u ime muslimana, međutim lokalne vlasti dodaju da se autentičnost snimka tek treba potvrditi, prenosi RTBF.

U toku je sastanak Nacionalnog kriznog centra kojem prisustvuju premijer, ministar unutrašnjih poslova i ministar pravde, a policija je pokrenula istragu o incidentu.

Povećan nivo uzbune

Nivo uzbune je povećan na četiri, što je maksimum i znači da je u pitanju ozbiljna i neposredna prijetnja.

Ranije, glasnogovornik policije potvrdio je da su dvije osobe ubijene u pucnjavi u blizini centra glavnog grada Belgije, ali je odbio dati dodatne detalje, prenio je Reuters.

Glasnogovornik tužioca u Briselu koji se bavi slučajem također je odbio dati bilo kakve detalje u vezi sa žrtvama ili bilo kakav mogući motiv.

Prema pisanju medija, ubijeni su navijači švedske nacionalnosti (Reuters)

Videosnimak objavljen na web stranici novina Het Laaste Niews prikazuje muškarca u narandžastoj jakni na skuteru na raskrsnici s puškom kako prvo ispaljuje dva hica, zatim još tri, potom utrčava u zgradu i ispaljuje još dva hica, a onda puca još jednom.

Jedne belgijske novine pišu da je svjedok rekao da je strijelac uzviknuo “Allahu Akbar” prije nego što su pucnji ispaljeni.

Izvor: Agencije