Trump u Londonu pokrenuo tužbu zbog dosijea Steel

Dosije Steel dospio je na naslovne strane širom svijeta kada je procurio u januaru 2017. sa navodima da je ruska služba sigurnosti kompromitovala predsjedničku kampanju.

Trump, koji traži da sud navode iz dosijea proglasi lažnim, rekao je da je spreman da svjedoči na suđenju u Londonu (Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump pokrenuo je tužbu za prikupljanje podataka na sudu u Londonu protiv firme Orbis bivšeg agenta MI6 Christopher Steele, rekavši da je pretrpio „značajnu štetu i duševnu bol“ zbog objavljivanja sada već zloglasnog dosijea Steel u kojem su pored ostalog iznijete tvrdnje o navodnim vezama između Kremlja i njegovog uspjeha na predsjedničkim izborima 2016, javlja Tanjug.

Trump, koji traži da sud navode iz dosijea proglasi lažnim, rekao je da je spreman da svjedoči na suđenju u Londonu, prenosi Bloomberg.

Dosije Steel dospio je na naslovne strane širom svijeta kada je procurio u januaru 2017. sa navodima da je ruska služba bezbjednosti kompromitovala predsjedničku kampanju.

U pisanim podnescima Trumpovog pravnog tima je navedeno je da se u dosijeu iznose neistinite tvrdnje da je Trump “imao kompromitujući odnos sa Kremljom”, kao i da se upuštao u “izopačeno seksualno ponašanje”, uključujući unajmljivanje prostitutki u predsjedničkom apartmanu hotela u Moskvi“, prenio je BBC.

Hugh Tomlinson, koji radi za bivšeg američkog predsjednika, rekao je da se u dosijeu također lažno tvrdi da je “dao mito ruskim zvaničnicima da bi unaprijedio svoje poslovne interese” i da je “učestvovao u seksualnim zabavama u Sankt Peterburgu”.

Potencijalno rusko miješanje u izbore

Advokati bivšeg predsjednika rekli su sudu da žele da ospore “lažne optužbe iz 2017. godine” i tvrde da “dokument krši zakone Ujedinjenog Kraljevstva o zaštiti podataka”.

Kompanija Christophera Steelea “Orbis Business Intelligence” navodi da nije objavila pomenuti dokument.

Od te kompanije je 2016. godine američka politička konsultantska kuća zatražila da pripremi izvještaj o potencijalnom ruskom miješanju u opšte izbore u SAD te godine.

Napominje se da su projekat navodno platili demokrata Hilary Clinton i drugi Trumpovi politički protivnici.

BBC podsjeća da je Christopher Steele, bivši šef odjeljenja MI6 za Rusiju, kasnije poslao svoje nalaze agenciji FBI, britanskom službeniku za nacionalnu sigurnost i pomoćniku višeg američkog senatora.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada