Poljski predsjednik će vjerovatno prvo dati mandat PiS-u da formira vladu

Prema izlaznim anketama, proevropski opozicioni blok u Poljskoj osvojio je većinu na parlamentarnih izborima u nedjelju.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki poručio je da je PiS "pobjednik izbora", na društvenoj mreži. (Reuters)

Poljski predsjednik Andrzej Duda najvjerovatnije će prvo dati priliku za formiranje vlade nakon izbora stranci koja je dobila najviše glasova, a to su vladajući nacionalisti Pravo i pravda (PiS), izjavila je njegova pomoćnica Malgorzata Paprocka, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Upitana na privatnoj televiziji hoće li PiS dobiti zadatak sastaviti vladu, Paprocka je kazala: “Tako to danas izgleda, gledajući članke Ustava, gledajući tradiciju”.

Prema izlaznim anketama, proevropski opozicioni blok u Poljskoj osvojio je većinu na parlamentarnim izborima u nedjelju, i, ako to potvrde i službeni rezultati, vladajuća nacionalistička stranka PiS neće dobiti treći mandat.

Tri opozicione stranke centra, Građanska koaliciju (KO), Treći put (kršćanski demokrati) te Ljevica osvojili su 248 mjesta u parlamentu od 460, a PiS i njegova saveznica Konfederacija (krajnja desnica) imaju 212 mjesta.

Tusk sretan drugim mjestom

“Nije jasno da će nedjelju rezultati izbora u Poljskoj završiti novim mandatom za vladajuću stranku Prava i pravde (PiS)”, rekao je njen lider Jaroslaw Kaczynski.

Njegov stranački kolega, poljski premijer Mateusz Morawiecki, poručio je da je PiS “pobjednik izbora”, na društvenoj mreži.

Čelnik KO-a, bivši premijer Donald Tusk rekao je u nedjelju navečer da je demokratija pobijedila i da će PiS otići s vlasti.

“Nikad nisam bio toliko sretan kao što sam danas s drugim mjestom. Demokratija je pobijedila. Maknuli smo PiS s vlasti”, rekao je Tusk.

Izvor: Agencije