NATO počeo vojne vježbe s nuklearnim oružjem

Vježbe će se odvijati u zračnom prostoru iznad Italije, Hrvatske i Sredozemlja, a očekuje se učešće do 60 aviona.

Avioni F-35 zamijenit će avione Tornado, koje Luftvaffe koristi još od 1970-tih godina (ANSA)

NATO je počeo redovne godišnje vojne vježbe s nuklearnim oružjem, potvrdio je u ponedjeljak za agenciju dpa glasnogovornik Saveza o vježbama koje će se odvijati u zračnom prostoru iznad Italije, Hrvatske i Sredozemlja.

U vježbi koja se odvija pod nazivom “Steadfast noon” i traje do četvrtka iduće sedmice, sudjelovat će do 60 aviona.

Među letjelicama su moderni borbeni avioni, ali i posmatračke letjelice i zračni tankeri, te bombarderi dugog dometa B-52.

U vježbama učestvuje ukupno 13 članica Saveza.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošle sedmice je rekao da je ruski rat protiv Ukrajine podsjetnik na važnu ulogu nuklearnog oružja u sklopu politike odvraćanja, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Iako je riječ o rutinskoj obuci, vježba “Steadfast Noon” pridonijet će jačanju vjerodostojnosti, učinkovitosti i sigurnosti nuklearnog odvraćanja, rekao je.

Vježbe zasad bez bombi

NATO nije objavio nikakve pojedinosti o vježbi niti scenario po kojem će se odvijati.

Vojni stručnjaci kažu da su manevri važni da bi se uvježbalo na koji način sigurno transportirati američko nuklearno oružje na evropsko tlo iz podzemnih skladišta do aviona i kako ga pričvrstiti za borbene avione.

Vježbe se sada odvijaju bez bombi.

NATO-ova doktrina o dijeljenju nuklearnog oružja služi za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u nenuklearnim evropskim članicama Saveza, u sklopu politike nuklearnog odvraćanja (od zemalja poput Rusije i Kine).

Iako to nije službeno potvrđeno, zna se da se američko nuklearno oružje nalazi u sjevernoj Italiji, Turskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, čime NATO proširuje svoj nuklearni radijus.

Izvor: Agencije