Koje zemlje su kritikovale izraelske napade na Gazu?

Od Južne Afrike do Norveške, Bliskog istoka do jugoistočne Azije, sve su glasniji pozivi na prekid opsade Gaze.

Nekoliko zemalja – neke direktnije od drugih - kritikuje izraelske postupke (Reuters)

Nakon Hamasovog iznenadnog napada bez presedana na Izrael prije više od sedam dana, veliki dio međunarodne zajednice izrazio je zabrinutost zbog eskalacije tenzija.

Međutim, dok Izrael nastavlja bombardovati Gazu i napadati Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, nekoliko zemalja – neke direktnije od drugih – počelo je kritikovati izraelske postupke.

Ovo su zemlje koje su pozvale Izrael na prekid vatre i okončanje agresije:

Alžir

Ministarstvo vanjskih poslova Alžira izrazilo je zabrinutost zbog izraelskih napada na Gazu, optužujući Izrael za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Alžir je također pozvao na hitnu međunarodnu intervenciju kako bi se zaštitio palestinski narod, čija ja prava opisao ključnim za rješenje konflikta.

Afrička unija

Predsjedavajući Afričke unije Moussa Faki Mahamat naglasio je da je uskraćivanje fundamentalnih prava palestinskog naroda glavni uzrok trenutnih tenzija. On je apelovao na obje strane da prekinu vojna neprijateljstva i sjednu za pregovarački stol.

Belize

Belize je osudio neprijateljstva između Hamasa i Izraela i pozvao na deeskalaciju, dajući podršku palestinskoj državi s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom i zahtijevajući pravo na povratak za Palestince koji su raseljeni iz domovine svojih predaka.

Brazil

Ministar vanjskih poslova Brazila Mauro Luiz Iecker Vieira rekao je u petak da je njegova zemlja “u nevjerici pročitala vijest da su izraelske snage pozvale sve civile – njih više od milion – koji žive na sjeveru Gaze da u roku od 24 sata napuste zemlju”.

Veira, koji je govorio nakon sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku, osvrnuo se na procjenu UN-a da bi takav čin mogao dovesti do “užasa bez presedana”, pozivajući obje strane na prekid nasilja.

Kolumbija

Predsjednik Kolumbije Gustavo Petro naglasio je da je neophodno da Izrael i Palestina sjednu za pregovarački stol i rade na dvodržavnom rješenju, povlačeći historijska poređenja situacije u Gazi i zločina iz prošlosti.

Kuba

Kuba je osudila nasilje u Izraelu i Palestini, podsjećajući na dugogodišnje kršenje prava Palestinaca.

Indonezija

Indonezija je pozvala na prekid nasilja kako bi se spriječile daljnje žrtve, uz tvrdnju da je izraelska okupacija palestinskih teritorija glavni uzrok sukoba.

Irak

Irak je napade na Gazu također nazvao nastavkom ugnjetavanja Palestinaca pod izraelskom okupacijom.

Iran

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani rekao je da je palestinski otpor prirodna reakcija na izraelske provokacije.

Irska

Irski premijer Leo Varadkar osudio je izraelske akcije prekida struje, opskrbe gorivom i vodom, nazivajući ih kršenjem međunarodnog humanitarnog prava i kolektivnim kažnjavanjem.

Kuvajt

Ministarstvo vanjskih poslova Kuvajta izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije u Gazi, pozivajući međunarodnu zajednicu da zaustavi nasilje, zaštiti palestinski narod i okonča provokacije Izraela. Također je upozorilo da bi nastavak nasilja potkopao mirovne napore i izglede za dvodržavno rješenje.

Maroko

Maroko, koji obnavlja diplomatske veze s Izraelom, izrazio je duboku zabrinutost zbog situacije u Gazi i pozvao na hitan prekid nasilja i povratak miru, naglašavajući važnost dijaloga i pregovora kao načina za postizanje dvodržavnog rješenja.

Na sjednici Arapske lige, marokanski ministar vanjskih poslova Nasser Bourita naglasio je “punu i nepokolebljivu podršku” Maroka Palestini.

Malezija

Malezija je pozvala na prekid nasilja u Pojasu Gaze, ističući da su dugotrajna okupacija i patnja palestinskog naroda, te skrnavljenje džamije Al-Aqsa, glavni uzroci sukoba.

Maldivi

Vlada Maldiva izrazila je zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Pojasu Gaze i istakla svoju solidarnost s palestinskim narodom.

Vlada ove zemlje navela je da se trajni mir na Bliskom istoku može postići samo dvodržavnim rješenjem temeljenim na granicama prije 1967. godine, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom Palestine.

Norveška

Norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt kritikovala je potpunu blokadu Gaze, naglašavajući da “pravo Izraela na samoodbranu mora biti u skladu s međunarodnim pravom”.

“Neprihvatljiva je uspostava potpune blokade, kojom je onemogućen dotok struje, vode, hrane i drugih dobara koja su prijeko potrebna za preživljavanje civilnog stanovništva u Gazi”, rekla je Huitfeldt.

Oman

Ministarstvo vanjskih poslova Omana izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije između Palestinaca i Izraelaca, naglašavajući da obje strane trebaju biti suzdržane i pozivajući na međunarodnu intervenciju.

Ističući važnost poštivanja međunarodnog prava, Oman je naglasio stratešku nužnost iznalaženja pravednog, sveobuhvatnog i trajnog rješenja palestinskog pitanja zasnovanog na dvodržavnom rješenju.

Katar

Usljed eskalacije situacije u Gazi, Katar je pozvao na deeskalaciju i suzdržanost, smatrajući Izrael odgovornim za eskalaciju zbog kršenja prava Palestinaca, a naročito upada u džamiju Al-Aqsa.

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da prisili Izrael da poštuje međunarodno pravo i historijska prava palestinskog naroda, te spriječi daljnje nasilje nad palestinskim civilima.

Katar je ponovio svoju podršku palestinskom cilju, uključujući uspostavu nezavisne države temeljene na granicama iz 1967. godine, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Rusija

Rusija je naglasila da se izraelsko-palestinski sukob ne može riješiti silom, već političkim i diplomatskim sredstvima. Rusija je pozvala na prekid vatre i vraćanje za pregovarački stol uz pomoć međunarodne zajednice, u cilju postizanja trajnog mira na Bliskom istoku.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naglasio je da je “stvaranje nezavisne palestinske države s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom” neophodno za rješenje problema.

Moskva je također odbila staviti Hamas na listu “terorističkih” organizacija nakon što su takve poteze poduzele Francuska i Evropska unija.

Sirija

Sirija je pohvalila palestinske frakcije otpora koje stoje iza posljednjeg napada 7. oktobra, kritikujući izraelsku okupaciju i opsadu.

Južna Afrika

Noseći kefiju i obraćajući se ljudima koji su mahali palestinskim zastavama, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa naglasio je da zemlja na čijem je čelu i dalje podržava “pravednu borbu” Palestinaca.

“Svi mi koji ovdje stojimo izražavamo solidarnost s narodom Palestine”, rekao je.

Venecuela

Vlada Venezuele izrazila je zabrinutost zbog situacije u Pojasu Gaze i pozvala na prekid nasilja na cijelom palestinskom teritoriju kroz dijalog i poštivanje rezolucije 2334 Vijeća sigurnosti UN-a. Venecuela je pozvala Ujedinjene nacije da ispune svoju ulogu garanta međunarodnog mira i prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada