Katar vraća troje ukrajinske djece odvedene u Rusiju

Povratak četvoro djece test je sistema koji je Katar uspostavio nakon višemjesečnih tajnih razgovora sa Moskvom i Kijevom.

Katar je u petak pomogao povratku još jednog ukrajinskog djeteta od sedam godina, koje se vraćeno baki (lijevo) (Reuters)

Troje ukrajinske djece koja su odvedena u Rusiju bit će predato katarskim diplomatama u Moskvi ove sedmice u sklopu mehanizma koji je Doha uspostavila s ciljem vraćanja što više djece iz Rusije u Ukrajinu, kazao je Reutersu katarski diplomata upoznat sa planovima.

Katar je u petak pomogao povratku još jednog ukrajinskog djeteta od sedam godina, koje se vraćeno baki i na putu je u Ukrajinu preko Estonije, navodi zvaničnik. Navedeno troje djece su dječati od dvije i devet godina, te djevojčica od 17 godina.

Zvanični Kijev je identificirao 20.000 djeca koja su odvedena u Rusiju ili na teritorije Ukrajine pod kontrolom ruskih snaga bez dozvole porodice ili staratelja.

Povratak ovo četvoro djece test je sistema koji je država Zaljeva uspostavila nakon višemjesečnih tajnih razgovora sa Moskvom i Kijevom, navodi kijevski zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti procesa.

“Tek prvi korak”

Ministar za međunarodnu saradnju Katara Lolwah Al Khater potvrdio je posredničku ulogu njegove države i naveo ovosedmične repatrijacije kao “tek prvi korak”.

Ruska komesarka za ljudska prava Marija Lvova-Belovva podijelila je kratku početnu listu ukrajinske djece koja će biti vraćena sa timom katarskih diplomata koji su provjerili identitet svakog djeteta, navodi zvaničnik.

Reuters navodi kako nije jasno za koliko će još djece ruske vlasti dati odobrenje da se vrate u Ukrajinu katarskim mehanizmom nakon početnih četvoro, dodaje neimenovani zvaničnik.

Približno 400 djece je vraćeno u Ukrajinu od početka ruske invazije februara 2022. godine, no agencija za ljudska prava pri UN-u upozorava kako ne postoji sistem koji bi ubrzao i potpomogao povratak.

Izvor: Agencije