Karikaturisti Guardiana nije obnovljen ugovor nakon crteža Netanyahua

Steve Bell kaže da je izdavačka kuća odbila karikaturu zbog evociranja antisemitskog izraza ‘funta mesa’.

Britanska novinska kuća The Guardian objavila je da neće obnoviti ugovor s karikaturistom Steveom Bellom (AFP)

Britanska novinska kuća The Guardian objavila je da neće obnoviti ugovor s karikaturistom Steveom Bellom nakon što je poslao karikaturu koja prikazuje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Bell je rekao da je karikatura, koja prikazuje Netanyahua kako se priprema za operaciju vlastitog želuca s obrisom Gaze, odbijena od strane medija jer evocira antisemitsku “funtu mesa”, referencu na lik Shylocka u Shakespeareovom Mletačkom trgovcu.

Lik Shylocka, jednog od najpoznatijih primjera književnog antisemitizma, stoljećima se koristi za promicanje rasističkog prikaza židova kao pohlepnih i opsjednutih novcem.

Bell je u objavi na X-u rekao da je poslao karikaturu prošle sedmice i “primio zlokoban telefonski poziv s neobično zagonetnom porukom ‘funta mesa'”.

‘Optužbe nisu imale smisla’

Kada je Bell rekao da nije razumio poruku, rekao je da je “dobio još tajanstveniji odgovor ‘Židov tip; funta mesa; antisemitski trop.'”

Bell je za BBC rekao da mu te optužbe “nisu imale smisla, budući da se u crtiću ne spominje ta predstava [Mletački trgovac], koja prikazuje Netanyahua, spremnog da izvede hiruršku operaciju na sebi dok nosi bokserske rukavice, katastrofalne operacije čije će se posljedice tek vidjeti.”

Rekao je da je inspiriran starom karikaturom američkog predsjednika Lyndona Johnsona tokom Vijetnamskog rata.

Glasnogovornik The Guardiana rekao je za The Telegraph da neće obnoviti Bellov ugovor.

Gašenje građanskih sloboda

Do spora dolazi dok rastu napetosti između propalestinskih skupina i izraelskih pristaša diljem svijeta usred izraelskog rata protiv Hamasa, palestinske skupine koja upravlja opkoljenim pojasom Gaze. Izrael je nemilosrdno bombardirao obalnu enklavu 10 dana, ubivši više od 2000 ljudi, nakon što je Hamas 7. oktobra pokrenuo iznenadni napad na južni Izrael, ubivši više od 1.400 ljudi.

Vlasti u nekim zemljama optužene su za gušenje građanskih sloboda u ime smirivanja napetosti među zajednicama, pri čemu je Francuska zabranila propalestinske demonstracije, a vladini dužnosnici u Ujedinjenom Kraljevstvu pitali su može li mahanje palestinskom zastavom biti kazneno djelo.

U utorak je hirurg koji radi u bolnici u Gazi u objavi na društvenim mrežama rekao da su njegovu porodicu u Ujedinjenom Kraljevstvu posjećivale i “uznemiravale” britanske protuterorističke snage nakon što je za BBC razgovarao o sve lošijim humanitarnim uvjetima u Gazi, gdje je Izrael prekinuo pristup hrani, vodi i struji za 2,3 miliona stanovnika pojasa.

U Sjedinjenim Državama, šestogodišnji palestinsko-američki dječak po imenu Wadea Al-Fayoume u nedjelju je izboden na smrt, a njegova majka je teško ranjena. Policija je rekla da je uhapsila osumnjičenog, koji je izdvojio žrtve zbog njihove muslimanske vjere i kao odgovor na rat Izraela i Hamasa.

Veliki porast antisemitiskih incidenata

U Ujedinjenom Kraljevstvu, policija u Londonu izvijestila je o “velikom porastu” antisemitskih incidenata.

Između 30. septembra i 13. oktobra u gradu je bilo 105 antisemitskih incidenata i 75 antisemitskih prekršaja, u usporedbi s 14 incidenata i 12 prekršaja u istom razdoblju prošle godine, prema podacima policije.

“Sve u svemu, vidjeli smo porast islamofobnih incidenata, ali ništa slično razmjeru porasta antisemitizma”, rekao je zamjenik pomoćnika povjerenika Laurence Taylor na konferenciji za novinare u petak.

Čelnici zajednice pozvali su na smirivanje, naglašavajući nužnost suzdržavanja od napada na židove ili muslimane kao odgovor na događaje u inostranstvu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada