Izrael gomila tenkove na granici s Gazom

Kolone autobusa i ličnih automobila punih vojnog osoblja kreću se prema izraelskoj granici s Gazom.

Brzi osobni automobili puni naoružanih izraelskih vojnika zaobilaze niz ogromnih transportnih vozila koja prevoze tenkove (Al Jazeera)

U pustom trgovačkom kompleksu u blizini obalnog grada Ashkelona, jedan čovjek šeta praznim parkiralištem. Jezivo je. Sve trgovine su zatvorene. Pokretne stepenice su isključene. Rojevi muha hrane se u prepunim kantama za smeće. Stara hrana i plastične vrećice leže razbacane po asfaltu.

Sistem zvučnika ostaje uključen i reproducira beskrajnu petlju pucketave muzike dizala – to je nježni zvuk prekinut tutnjavom aviona iznad glave i  teškim zvukovima u daljini.

Nekoliko kilometara dalje nalazi se opkoljeni pojas Gaze koji je već više od sedmicu dana pod intenzivnim izraelskim bombardiranjem.

Siromašna enklava trenutno nema struje. Zalihe goriva i vode su gotovo nestale. Medicinski sistem je na rubu kolapsa.

U međuvremenu, Izrael je naredio da 1,1 milion ljudi napusti sjever Gaze dok nastavlja bombardiranje.

‘Ne znamo budućnost’

Omel, stasiti 58-godišnjak s njegovanom sijedom bradom, rođen je u tom kraju i jedan je od rijetkih civila koji su ostali.

Došao je pronaći nešto hrane za svog 87-godišnjeg oca i braću, ali sve su trgovine zatvorene pa se pješice vratio do svog automobila.

Govori oprezno, sumornim tonom, rekavši da rat “osjeća drugačije” lokalno stanovništvo, zbog smrti i otmica civila. On sam ima prijatelje koji su umrli.

Procjenjuje se da je u napadu oružanog krila Hamasa ubijeno 1.400 Izraelaca, uključujući 286 vojnika. Najmanje 2.750 Palestinaca, od kojih četvrtina djeca, ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na Gazu.

Omelov djed došao je iz Nizozemske u kibuc prije njegova rođenja, a sada kaže da njegova porodica odbija otići.

Kaže kako je napad palestinskih boraca potpuno iznenadio mještane u tom području, ostavivši ih još uvijek u stanju šoka.

“Ne znamo budućnost,” kaže on, pogrbivši ramena, dodajući, “ali znamo da su izraelska vlada i vojska vrlo jake”.

Gomilanje vojske

Tri autobusa ulaze u parkiralište pored desetak vojnih vozila.

Mladi Izraelci odjeveni u vojne hlače iskrcavaju se. Atmosfera je burna, s dosta tapšanja po leđima i sporadičnog skandiranja. Mnogi koriste priliku za pušenje, drugi za toaletnu pauzu u zapuštenom grmlju.

Čini se da su oni neki od 360.000 rezervista koje je Izrael pozvao nakon iznenadnog napada na južni Izrael 7. oktobra.

Čini se da u vojnim vozilima ima još iskusnih vojnika strogih izraza lica i u punoj ratnoj opremi; jedan od njih se izdvaja iz gomile i započinje molitvu u stojećem položaju.

Nakon 30-ak minuta pauze polaze i kreću na cestu prema granici s Gazom.

Neki gledaju ravno ispred sebe, drugi čitaju nešto na telefonima. Jedna skupina ističe izraelsku zastavu preko bočne strane vozila dok se kreću oko kružnog toka.

Nekoliko minuta kasnije zrakom lete rakete iz enklave. Izraelska protuzračna odbrana kreće u akciju. Svijetle trake svjetlosti vijugaju preko plavog neba. Iznad glave odjekuju jake eksplozije.

Što se više približavate granici Gaze, to više izraelskih zastava vidite na autocesti.

Brzi osobni automobili puni naoružanih izraelskih vojnika zaobilaze niz ogromnih transportnih vozila, koja prevoze tenkove.

S jedne strane autoceste, više od 100 tenkova i vojnih vozila poredano je u redovima okrenutim prema pojasu Gaze.

Autocesta je prošarana improviziranim kontrolnim tačkama. Vojnici naređuju civilima da se vrate i maknu s granice.

Na terenu sve ukazuje na prijeteću kopnenu invaziju izraelskih snaga.

“Ofanzivu smo započeli iz zraka. Kasnije ćemo doći i sa zemlje,” rekao je ministar odbrane Yoav Gallant izraelskim vojnicima prošle sedmice.

Kako pada noć, u blizini sada evakuiranog grada Sderota, gdje su se prije sedmicu dana izraelske trupe sukobile s borcima Hamasa, lokalne trgovine, uključujući malu plavo osvijetljenu pizzeriju i prodavaonicu nargila, bez ikakvih problema prave žestoku trgovinu dok beskrajni red vojnika gomila zalihe.

Dugi niz neiskorištenih spremnika tiho stoji u zatvorenom industrijskom kompleksu.

Ulična svjetla su ugašena duž seoskih cesta koje prelaze granicu s Pojasom Gaze; putokazi su zatrpani. GPS sistemi često prestaju raditi.

Prošlo je samo sedmicu dana otkako su se izraelske snage borile s palestinskim borcima u tom području, a izvršene su pripreme za izbjegavanje novog upada.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada