Anketa pokazala da Amerikanci žele da SAD pomogne evakuaciji civila iz Gaze

Oko 78 posto američkih ispitanika želi da Washington radi na planu koji bi omogućio civilima u Gazi da pobjegnu od izraelskog bombardiranja.

Rezultati ankete pokazali su visok nivo zabrinutosti među Amerikancima zbog nedaća običnih Palestinaca na teritoriji kojom upravlja Hamas (Reuters)

Većina Amerikanaca simpatizera obje stranke želi da SAD pomogne da se palestinski civili izbave od opasnosti u Gazi usred izraelskih napada, ali podrška američke javnosti Izraelu u sukobu čini se jačom nego u prošlosti, pokazuje anketa Reutersa i Ipsos.

Rezultati dvodnevne ankete, koja je završena u petak, pokazali su da se 78 posto ispitanika – uključujući 94 posto demokrata i 71 posto republikanaca – složilo s izjavom da bi “američke diplomate trebale aktivno raditi na planu koji bi omogućio bijeg civila iz Gaze u sigurnu zemlju”.

Oko 22 posto ispitanika nije se složilo s tim.

Američki i svjetski mediji preplavljeni su slikama masakriranih Izraelaca, uključujući slikovite prikaze zločina Hamasa, kao i Palestinaca u Pojasu Gaze koji traže preživjele nakon što su izraelski zračni udari poravnali kvartove sa zemljom.

Većina podržava Izrael

Podrška Amerikanaca izraelskoj poziciji u sukobu bila je veća u ovoj anketi nego u onoj iz 2014, kada su izraelske kopnene snage ušle u obalnu enklavu u sukobu sa Hamasom s ciljem zaustavljanja raketne vatre na Izrael.

Sadašnji rat eskalirao je u puno ozbiljniji i dalekosežniji sukob.

Oko 41 posto ispitanika u novoj anketi, koja je zatvorena jer je Izrael, najbliži bliskoistočni saveznik Washingtona, pripremao kopnenu invaziju na Gazu, rekli su da se slažu s izjavom da bi “SAD trebao podržati Izrael” u njegovom sukobu sa Hamasom, dok je dva posto reklo da bi SAD “trebao podržati Palestince”.

U anketi provedenoj tokom sukoba 2014, 22 posto ispitanika reklo je da bi SAD trebao podržati stav Izraela, a dva posto željelo je podršku Palestincima.

Posljednjih godina među demokratama je vođena borba između proizraelskih umjerenjaka i frakcije progresivaca koji su sve više kritizirali Izrael, posebno zbog njegovog odnosa prema Palestincima i širenja jevrejskih naselja.

Podrška drugačijim stavovima

Veliki udio ispitanika u anketi podržao je drugačije stavove u sukobu, uključujući 27 posto onih koji su rekli da bi SAD “trebao biti neutralni posrednik” i 21 posto onih koji su rekli da SAD uopšte ne bi trebao biti uključen.

Rezultati ankete pokazali su visok nivo zabrinutosti među Amerikancima zbog nedaća običnih Palestinaca na teritoriji kojom upravlja Hamas.

Oko 81 posto ispitanika složilo se s tvrdnjom da bi “Izrael trebao izbjegavati ubijanje civila u svojim osvetničkim napadima na Hamas”, u poređenju sa 19 posto koji se nisu složili.

Anketa Reutersa pokazala je da Amerikanci malo vjeruju u sposobnost predsjednika Joea Bidena ili njegovog potencijalnog rivala na narednim izborima Donalda Trumpa da riješe krizu, piše Reuters.

Samo 26 posto ispitanika reklo je da više vjeruje Bidenu “da posreduje u miru na Bliskom istoku”, u poređenju sa 32 posto koji su odabrali Trumpa.

Izvor: Agencije