Putin tvrdi da je ukrajinska protuofanziva propala

“Što se tiče protuofanzive, koja je navodno u zastoju, potpuno je propala”, rekao je Putin u videu koji je na društvenim mrežama objavio novinar iz Kremlja Pavel Zarubin.

Putin je kazao da Ukrajina priprema nove ofanzivne operacije (Reuters)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su ruske snage ojačale svoje položaje na cijeloj liniji fronte u Ukrajini nakon, kako je rekao, neuspjeha ukrajinske protuofanzive, prenosi Hina.

Rusija trenutno kontrolira oko 17,5 posto ukrajinskog teritorija, a četveromjesečna ukrajinska protuofanziva ove godine nije donijela gotovo nikakvu teritorijalnu dobit, prema zapadnim analizama teritorija koji drži Rusija.

Ukrajina je vratila teritorij koji je Rusija zauzela prošle godine, ali ukrajinska vojska se mučila da probije ruske linije koje su ojačane minskim poljima i hiljadama dodatnih ruskih vojnika.

“Što se tiče protuofanzive, koja je navodno u zastoju, potpuno je propala”, rekao je Putin u videu koji je na društvenim mrežama objavio novinar iz Kremlja Pavel Zarubin.

Upitan o bitci za istočni ukrajinski grad Avdiivku, Putin je zaključio da Ukrajina priprema nove ofanzivne operacije.

Aktivna odbrana

I Rusija i Sjedinjene Američke Države opisale su jačanje borbi oko Avdiivke kao novu rusku ofanzivu.

“Ono što se sada događa duž cijele linije kontakta naziva se aktivna odbrana”, dodao je Putin.

“Naše snage poboljšavaju svoj položaj na gotovo cijelom području.”

Putinova odluka 2022. da pošalje desetke hiljada vojnika u Ukrajinu pokrenula je rat koji je ostavio dijelove Ukrajine razorene i stotine hiljada mrtvih ili povrijeđenih.

Sukob u istočnoj Ukrajini započeo je 2014. nakon što je tadašnji proruski predsjednik Ukrajine svrgnut i Rusija je anektirala Krim.

Izvor: Agencije