Politico: Von der Leyen pod kritikama zbog pristranosti prema Izraelu

Predsjednica EK-a je tokom posjete izrazila bezrezervnu podršku Izraelu u ime Evropske unije. 

Von der Leyen, njemačka političarka desnog centra, u petak je posjetila kibuc Kfar Aza gdje je Hamas u napadu prošle sedmice ubio desetke civila (EPA)
Von der Leyen, njemačka političarka desnog centra, u petak je posjetila kibuc Kfar Aza gdje je Hamas u napadu prošle sedmice ubio desetke civila (EPA)

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen izložena je kritikama jer tokom posjete Izraelu u petak nije direktno pozvala tu državu da poštuje međunarodno pravo u ratu u Pojasu Gaze, piše Politico.

Von der Leyen, njemačka političarka desnog centra, u petak je posjetila kibuc Kfar Aza gdje je Hamas u napadu prošle sedmice ubio desetke civila. Palestinski pokret u nizu napada diljem pograničnog područja ubio je više od 1.300 Izraelaca.

Predsjednica EK-a je tokom posjete izrazila bezrezervnu podršku Izraelu u ime Evropske unije.

Sada je pod kritikama zastupnika i diplomata jer nije govorila i o humanitarnim posljedicama osvetničkih napada Izraela na Hamas u Gazi u kojima je živote izgubilo najmanje 1,9 hiljada Palestinaca.

„Ona je samo rekla da Izrael ima pravo braniti se, tačka”, rekao je diplomat koji je za Politico govorio pod uslovom anonimnosti.

„To nije linija koju su dogovorile države članice”.

Evropski ministri vanjskih poslova u utorak su osudili napade Hamasa, ali i „pozvali na zaštitu civila i suzdržanost, oslobađanje taoca i dopuštanje pristupa hrani, vodi i lijekovima u Gazi, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, prenijela je Hina.

Govoreći u petak uz izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, von der Leyen je rekla da Izrael ima pravo braniti se. Nakon što je priznala patnju nedužnih Palestinaca, dodala je: „Znam da će nam izraelski odgovor pokazati da je demokratija”.

Nisu iznijele stajalište EU

Von der Leyen je posjetila Izrael s predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom. U Tel Avivu su se dvije čelnice morale skloniti zbog raketnog napada Hamasa.

Iratxe Garcia, čelnica grupacije socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, Politicu je rekla kako su „i Ursula Von der Leyen i Roberta Metsola s pravom iskazale evropsku solidarnost i apsolutno osudile terorističke napade Hamasa”.

„No, kao glavne predstavnice Evropske unije i njenih institucija, imale su obavezu predstavljati stav Unije kao cjeline, uključujući i njene države članice”, dodala je Španjolka.

„Svojim posjetom Izraelu u tome nisu uspjele, pokazujući neprihvatljivu pristranost”.

Njena sunarodnjakinja, španska ministrica za socijalna prava Ione Bellara, optužila je EU za podržavanje izraelske okupacije Palestine i pozvala stanovnike na ulice na protest protiv “licemjerja EU-a” i “ratnih zločina Izraela nad Palestincima”.

Bellara, članica lijevog Unidas Podemosa, manjinskog koalicijskog partnera socijalista o kojem će zavisti formiranje nove vlade, objavila je saopćenje u kojem traži pokretanje istrage protiv Izraela na Međunarodnom krivičnom sudu zbog ratnih zločina, na isti način na koji je španska vlada bila zatražila istragu ubistva španske kooperantice u ratu u Ukrajini i Hamasovih ubistava u Izraelu.

“SAD i EU su saradnici u ratnim zločinima koje je počinio Izrael na okupiranim palestinskim teritorijima”, rekla je Bellara.

“Mi u Podemosu nismo ravnodušni nad grozotama koje već desetljećima proživljava palestinski narod. Izrael provodi planirani genocid u Pojasu Gaze”, istaknula je o sukobu koji traje od 1948. godine.

Još jedan koalicijski partner, Ujedinjena ljevica, poslala je pak pismo španskom ministru vanjskih poslova Joseu Manuelu Albaresu u kojem zahtijeva da “Španija povede EU u osudi izraelskih napada, osigura dotok humanitarne pomoći, te se založi za slobodu palestinskog naroda”.

Zločin protiv čovječnosti

Izraelska vlada naredila je evakuaciju više od milion ljudi sa sjevera Gaze. Vjeruje se da slijedi kopnena invazija Pojasa, što također nailazi na kritike međunarodnih organizacija.

„Prisilno preseljenje stanovništva predstavlja zločin protiv čovječnosti, a kolektivno kažnjavanje je zabranjeno međunarodnim humanitarnim pravom”, upozorila je u petak Paula Gaviria Betancur, posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za ljudska prava interno raseljenih osoba.

Nathalie Loiseau, francuska eurozastupnica koja predvodi odbor za sigurnost i odbranu, na društvenoj mreži je napisala: „Gospođo von der Leyen, zaboravljate važnu poruku: Izrael mora poštivati međunarodno humanitarno pravo”.

Ta članica liberalne grupacije Renew Europe napisala je da se slaže s podrškom predsjednice EK-a Izraelu, no dodala je da „ne razumije šta predsjednica Evropske komisije ima s vanjskom politikom EU-a, za koju nije zadužena”.

Šef EU-a na tom području Josep Borrell bio je kritičniji prema Izraelu, nazivajući opsadu Gaze ilegalnom i odbacivši njegov plan evakuacije kao nerealističan, piše Politico.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada