Njemačka: Krizni sastanak vlade, opozicije i saveznih pokrajina zbog izbjeglica

Kancelar Olaf Scholz je rekao kako građanima treba pokazati da u važnim pitanjima poput migracija vlada i opozicija djeluju u istom smjeru.

Do sada su podnositelji zahtjeva tužbama na odbijeni zahtjev svoj boravak u Njemačkoj mogli produžiti na neodređeno razdoblje (Reuters)

Uoči sastanka s kancelarom Olafom Scholzom na temu migracija, predstavnici saveznih pokrajina složili su se oko sveobuhvatnih mjera koje bi trebale doprinijeti smanjenju broja izbjeglica u Njemačkoj.

“Savezna vlada i savezne pokrajine imaju zajednički cilj, a to je drastično skraćenje postupka donošenja odluke o azilu na najviše tri mjeseca za podnositelje zahtjeva iz onih zemalja kod kojih je stopa pozitivno riješenih odluka o azilu niska”, stoji u dokumentu sa zahtjevima saveznih pokrajina po pitanju reguliranja migracije, prenosi Hina.

Do sada su podnositelji zahtjeva tužbama na odbijeni zahtjev svoj boravak u Njemačkoj mogli produžiti na neodređeno razdoblje.

Nadalje se od savezne vlade traži da s dodatnim državama sklopi ugovore o povratku u zemlje porijekla za podnositelje zahtjeva za azilom kojima je zahtjev odbijen.

“Davanjem prioriteta obradi zahtjeva podnositelja koji dolaze iz zemalja s niskom stopom priznavanja će se ubrzati proces i omogućiti brže protjerivanje”, rekao je premijer savezne pokrajine Donja Saska Stephan Weil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

‘Novčana karta’

On s premijerom savezne pokrajine Hessen, Borisom Rheinom (Kršćansko-demokratska unija CDU) sudjeluje na sastanku u kancelarskom uredu.

Sastanku prisustvuje i predsjednik najveće opozicione stranke CDU Friedrich Merz kao i predstavnici vladine koalicije, stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Savezne pokrajine su se dogovorile i oko uvođenja tzv. novčane karte za izbjeglice kojima bi izbjeglice ali i podnositelji zahtjeva za azilom mogli nabaviti hranu i ostale potrepštine. Smatra se da bi se time smanjila mogućnost da izbjeglice novac koji im država trenutno prebacuje na račun transferuju u inozemstvo.

Također se smatra da bi smanjenjem socijalnih povlastica Njemačka postala manje atraktivna. Najveća većina izbjeglica koje stignu na tlo Evropske unije kao konačni cilj odabiru upravo Njemačku.

“Mi težimo harmonizaciji socijalnih standarda unutar Evropske unije”, rekao je premijer Hessena Boris Rhein. On i Weil su zaključili kako očekuju da će savezna vlada prihvatiti zahtjeve saveznih pokrajina.

Veliki problem njemačkog društva

Neke savezne pokrajine su zatražile i brzo ukidanje zabrane rada za podnositelje zahtjeva za azilom kako bi se omogućila “brza integracija u tržište rada”. Mediji su proteklih dana pisali i o uvođenju radne obveze za podnositelje zahtjeva za azilom koji ne pronađu zaposlenje.

Ovaj sastanak se doživljava kao priprema za sastanak ministara unutrašnjih poslova saveznih pokrajina 6. novembra na kojem bi trebale biti konačno prihvaćene mjere za suzbijanje neregulirane migracije.

Pozadina sastanka predstavnika vlade, opozicije i saveznih pokrajina je rastući broj podnositelja zahtjeva za azilom i pritisak zbog uspjeha desno-populističkih stranaka poput Alternative za Njemačku (AfD) na posljednjim pokrajinskim izborima.

U ispitivanjima javnog mnijenja AfD, koji se profilirao kao najveći protivnik svih oblika useljavanja, se ustalio na drugom mjestu s podrškom 23 posto birača. Temu migracija građani u ispitivanjima navode kao najveći problem njemačkog društva.

“Mi smo odlučni u namjeri da zajednički povratimo povjerenje građana”, rekao je premijer Donje Saske Weil uoči sastanka.

Kancelar Olaf Scholz je rekao kako građanima treba pokazati da u važnim pitanjima poput migracija vlada i opozicija djeluju u istom smjeru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada