Borrell kaže da EU shvata Kinu vrlo ozbiljno

Od rata u Ukrajini Evropa je postala geopolitička sila, i ovim pristupom želimo razgovarati s Kinom, rekao je prvi diplomata Evropske unije.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell (lijevo) i ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi nakon zajedničke konferencije za novinare u Pekingu, Kina, 13. oktobar 2023. (EPA)
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell (lijevo) i ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi nakon zajedničke konferencije za novinare u Pekingu, Kina, 13. oktobar 2023. (EPA)

Prvi diplomat Evropske unije Josep Borrell rekao je u subotu da je njegova poruka kineskim dužnosnicima tokom posjete Pekingu bila da Brisel ozbiljno shvata Kinu i očekuje isto zauzvrat po pitanju geopolitičkih pitanja i trgovine.

Borrell je rekao da je saradnja jako važna, govoreći na konferenciji za novinare kojom je završio trodnevnu posjetu, ranije dva puta odgođena.

“Evropa shvata Kinu vrlo, vrlo ozbiljno”, dodao je. “Također očekujemo da nas se ne posmatra kroz objektiv našeg odnosa s drugima, već nas same.”

Blok od 27 članica dugo se žalio da ne dobiva odgovarajuću pozornost od Pekinga, posebno u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama, te da Kina ne prepoznaje dovoljno djelovanje EU-a u geopolitičkim odnosima, piše Reuters a prenosi Hina.

Od rata u Ukrajini Evropa je geopolitička sila

“Od rata u Ukrajini Evropa je postala geopolitička sila”, rekao je Borrell. “Ovim pristupom želimo razgovarati s Kinom.”

Rekao je da je s kineskim dužnosnicima razgovarao o krizi u Izraelu i Gazi i najavio da će njegov šef štaba, Enrique Mora, posjetiti Peking sljedeće sedmice kako bi nastavio angažirati kineske dužnosnike o geopolitičkim pitanjima.

Borrell se u petak sastao s ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, koji je razgovore opisao kao “sveobuhvatne, iskrene i prijateljske”.

Njih su dvojica razgovarali o trgovinskim napetostima između EU-a i Kine i širokom rasponu gorućih pitanja, uključujući sukob Izraela i Hamasa i korištenje Kine utjecajem na Rusiju kako bi zaustavila njen rat u Ukrajini.

Prošlogodišnji rekordni trgovinski deficit EU-a od 426 milijardi dolara s drugom najvećom ekonomijom svijeta postao je glavna tačka problema u odnosima.

Prošle sedmice Brisel je pokrenuo istragu o tome treba li uvesti carine na uvoz kineskih električnih vozila za koje kaže da imaju koristi od državnih subvencija.

“Imamo mnogo geopolitičkih pitanja za razmatranje, ali o tome se svakako razgovaralo i rekao sam kineskom kolegi da pokretanje istrage znači samo pokretanje istrage”, rekao je Borrell.

Tokom razgovora u Pekingu prošlog mjeseca, kineski ekonomski car, He Lifeng, zatražio je od povjerenika EU-a za trgovinu Valdisa Dombrovskisa da “pokaže suzdržanost u korištenju trgovinskih mjera”.

EU planira ovog mjeseca otvoriti istragu protiv kineskih proizvođača čelika zbog subvencija, izvijestio je Financial Times.

Peking se također usprotivio planovima EU-a za carine od 20 do 35 posto na robu koju prati visoka emisija ugljika, poput čelika i željezne rude.

EU i Kina planiraju samit do kraja godine, a Borrellova posjeta i posjeta niza drugih najviših dužnosnika EU-a proteklih mjeseci otvorili su put.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada