Bijela kuća optužila Sjevernu Koreju da naoružava Rusiju

Bijela kuća je objavile fotografije koje, po njenim navodima, pokazuju kontejnere koji su natovareni na brodove sa ruskim zastavama prije nego što su prebačeni vozom do jugozapadne Rusije.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je prošlog mjeseca boravio u Rusiji (Rabia Mehmood)

Bijela kuća je saopćila je da je Sjeverna Koreja isporučila više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije Rusiji za njen rat u Ukrajini.

Špekulacije o tome da Sjeverna Koreja planira da popuni ruske zalihe municije u njenom produženom ratom u Ukrajini pojačale su se prošlog mjeseca kada je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un otputovao u Rusiju da se sastane sa predsjednikom Vladimirom Putinom i posjeti glavne vojne objekte.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da SAD vjeruje da Kim traži naprednu rusku tehnologiju sa oružjem u zamjenu za municiju da podstakne sjevernokorejsku vojsku i njen nuklearni program, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Bijela kuća je objavile fotografije koje, po njenim navodima, pokazuju kontejnere koji su natovareni na brodove sa ruskim zastavama prije nego što su prebačeni vozom do jugozapadne Rusije. Kontejneri su poslati između 7. septembra i 1. oktobra između Najina u Sjevernoj Koreji i Rusije, prema navodima Bijele kuće.

Demanti Sjeverne Koreje

“Osuđujemo DNRK zbog slanja Rusiji svoje vojne opreme koja će biti upotrijebljena za napade na ukrajinske gradove i za ubijanje ukrajinskih civila i produženje ruskog nelegitimnog rata”, rekao je Kirby koristeći inicijale Demokratska Narodna Republika Koreja, zvanični naziv zemlje.

“Procjenjujemo da Pjongjang nastoji da u zamjenu za podršku dobije vojnu pomoć od Rusije uključujući borbene avione, rakete zemlja-vazduh, oklopna vozila, opremu za proizvodnju balističkih raketa ili druge materijale ili druge napredne tehnologije”, rekao je Kirby.

SAD je optužio Sjevernu Koreju da je ranije osigurala municiju, artiljeriju i rakete Rusiji.

Sjeverna Koreja ranije je demantovala da snabdijeva Moskvu oružjem.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada