Al Jazeera osudila ubistvo i ranjavanje novinara od strane Izraela

Al Jazeera smatra Izrael zakonski i moralno odgovornim za ovaj brutalni napad i poziva međunarodnu zajednicu da poduzme mjere kako bi osigurala sigurnost novinara.

Izrael je granatirao jug Libana, mjesto gdje su se nalazile novinarske ekipe (Reuters)

Novi napad izraelskih snaga na medije usmjeren je na Al Jazeeru i međunarodne medijske kuće, navela je mreža Al Jazeera u reakciji na jučerašnji napad na novinare u južnom Libanu u kojem je jedan novinar ubijen, a dvoje ranjeno.

Izrael je još jednom pokušao ušutkati medije ciljajući novinare, dok su izraelske snage ispalile navođeni projektil na ekipu Al Jazeere u južnom Libanu, ranivši dvoje i ubivši novinara Reutersa, navodi se u reakciji.

Napad se dogodio u petak navečer u području Alma al-Shaab, u kojem je ubijen Reutersov fotograf Essam Abdullah i ranjeni dopisnica Jazeere Carmen Jokhadar i fotograf Elie Barkhia.

Izraelsko ciljanje tima Al Jazeere očito je nepoštivanje međunarodnih sigurnosnih standarda koji jasno razlikuju oznaku press, budući da su granatirali i zapalili Al Jazeerino vozilo uprkos prisutnosti naših ekipa zajedno s drugim međunarodnim medijima na dogovorenoj lokaciji, dodaje se.

Kontinuirani zločini

Al Jazeera oštro osuđuje ove kontinuirane zločine koji su prethodno doveli do ubistva novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh.

Mreža Al Jazeere novinarskoj zajednici, porodici poginulih izražava i iskreno saučešće a ranjenima želi brz oporavak.

Al Jazeera smatra Izrael zakonski i moralno odgovornim za ovaj brutalni napad i poziva međunarodnu zajednicu da poduzme mjere kako bi osigurala sigurnost novinara.

„Zahtijevamo da počinitelji ovog gnusnog zločina odgovaraju i budu privedeni pravdi, te ističemo da ove prijetnje i napadi neće spriječiti naš rad niti novinare koji će nastaviti prenositi istinu uprkos brojnim pokušajima da ih se ušutka“, navedeno je iz Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera