Nizozemska Ukrajini šalje sisteme ‘Patriot’ za odbranu od zimskih napada

Nizozemski premijer je rekao kako će njegova država pomoći Ukrajini i oko patrolnih čamaca.

Zelenski je rekao da Kijev radi na jačanju svojih pozicija u Crnom moru kako bi mogao nastaviti sa izvozom žitarica (Reuters)

Nizozemska će Ukrajini isporučiti više raketa protivzračne odbrane (PZO) Patriot kako bi joj pomogla da se odbrani od ruskih zračnih napada tokom zime, izjavio je nizozemski premijer Mark Rutte, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Ove zime Rusija će pokušati nauditi Ukrajini koliko god bude mogla. Dakle, Nizozemska će isporučiti dodatne rakete Patriot, kako bi se Ukrajina mogla braniti od ruskih barbarskih zračnih napada”, rekao je Rutte nakon sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Odesi.

Nizozemski premijer je rekao kako će njegova država pomoći Ukrajini i oko patrolnih čamaca koji pomažu u održavanju transportne rute za siguran izvoz žitarica.

Porast potrošnje

Zelenski je rekao da Kijev radi na jačanju svojih pozicija u Crnom moru kako bi mogao nastaviti sa izvozom žitarica, što je od vitalnog značaja za osiguranje budžetskih prihoda nakon porasta potrošnje na odbranu od početa rata s Rusijom prošle godine, prenosi Reuters.

On je zahvalio Rutteu na novom paketu PZO koji će uključivati rakete za sisteme Patriot.

Nizozemska je pružila Ukrajini finansijsku pomoć i oružje tokom rata, a prednjačila je u nastojanjima da se pomogne u obuci ukrajinskih pilota, kao i u nabavci borbenih aviona F-16.

“Danas smo imali naporan dan u Odesi, koji je bio posvećen globalnim i sigurnosnim pitanjima”, rekao je ukrajinski predsjednik te dodao kako se s partnerima radi na zaštiti ovih koridora i jačanju pozicija u Crnom moru, što se odnosi i na zaštitu neba iznad pomenute i regije u cjelini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada