IRC: Migranti u Italiji teško zadovoljavaju osnovne potrebe

Migranti se suočavaju s ekstremnim izazovima da zadovolje osnovne potrebe nakon što napuste prihvatne centre, a gotovo trećina njih se bori da se prehrani.

Migranti tokom putovanja u unutrašnjost teško mogu pristupiti pomoći ili je ona praktično nepostojeća (Reuters)

Migranti koji stižu u Italiju suočavaju se s ekstremnim izazovima da zadovolje osnovne potrebe nakon što napuste prihvatne centre.

Gotovo trećina njih se bori da se prehrani, pokazalo je istraživanje koje je objavila međunarodna nevladina humanitarna organizacija International Rescue Committee (IRC), prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Istraživanje IRC-a zasnovano je na ispitivanju 598 migranata koji su se iskrcali na obale Italije u posljednja tri mjeseca, a njihov priliv se gotovo udvostručio u odnosu na 2022. godinu.

Mali južni otok Lampeduza je mjesto najvećeg priliva migranata u Italiju.

Iz IRC navode kako izvan Lampeduze i drugih dolaznih italijanskih luka migranti tokom putovanja u unutrašnjost teško mogu pristupiti pomoći ili je ona praktično nepostojeća.

Proširiti sigurne puteve

Istraživanje je pokazalo da gotovo polovina migranata ne zna koji je njihov pravni status u Italiji, dok 29 posto njih nije moglo dobiti dovoljno hrane.

Direktorica evropskog predstavništva IRC-a Imogen Sudbery rekla je da mogu potrajati mjeseci dok se ne riješe zahtjevi za azil dok se migranti bore za pristup obrazovanju, mogućnostima za posao i zdravstvenoj zaštiti.

Pozvala je Evropsku uniju da se postigne dogovor o pristupu problemu migranata koji će biti zasnovan na solidarnosti i podjeli odgovornosti.

Kazala je da države EU-a moraju proširiti sigurne puteve za dolazak migranata kako ne bi više riskirali živote na opasnim putovanjima preko Mediterana.

Izvor: Agencije