WFP: Potresi u Afganistanu ‘katastrofa na katastrofu’

U zemljotresima u ratom razorenoj azijsskoj zemlji poginulo je najmanje 2.400 ljudi, a povrijeđeno je više od 2.000 odoba, objavila je talibanska vlada.

Žene i djeca čine dvije trećine povrijeđenih u zemljotresu (Reuters)

Svjetski program za hranu (WFP) upozorio je da su nedavni potresi u Afganistanu “katastrofa na katastrofu” i pozvao međunarodnu zajednicu da osigura humanitarnu pomoć toj ratom razorenoj azijskoj državi.

U potresima je poginulo najmanje 2.400 ljudi, a povrijeđeno je više od 2.000 osoba, objavila je talibanska vlada.

Ovi zemljotresi spadaju u najsmrtonosnije ove godine, nakon potresa u Turskoj i Siriji, u kojima je poginulo približno 50.000 ljudi.

“U Afganistanu je ovo ‘katastrofa na katastrofu'”, rekao je Philippe Kropf, direktor za komunikacije WFP-a u Afganistanu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Imamo 50 miliona ljudi koji ne znaju odakle će im doći idući obrok, a WFP može pomoći samo tri miliona ljudi, jer mu nedostaje novca”, kazao je on u Heratu, sjeverozapadnoj pokrajini, gdje WFP dijeli pomoć.

Žene i djeca trećina povrijeđenih

“Sve kuće su potpuno sravnjene sa zemljom”, a zdravstveni centri pretvoreni u ruševine, dodao je.

Najranjivije su dojilje, djeca i trudnice, kazao je Heratu.

Žene i djeca čine dvije trećine povrijeđenih u Afganistanu, rekao je reanije Alaa Abou Zeid, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Afganistanu.

Humanitarne organizacije i Ujedinjeni narodi smanjili su budžet za pomoć Afganistanu 2023. godine sa 4,6 milijardi dolara na 3,2 milijarde dolara.

Izvor: Agencije