Slovačka produžava granične kontrole s Mađarskom

Kontrole su uvedene 5. oktobra u trajanju od 10 dana, nakon susjedne Poljske, Češke i Austrije, koje su ranije pooštrile kontrole granica sa Slovačkom.

Slovačka je granične kontrole uvela 5. oktobra (EPA)

Slovačka privremena vlada odobrila je produženje privremenih kontrola na granici s Mađarskom do 3. novembra, jer nastoji suzbiti povećanu ilegalnu migraciju.

Država je granične kontrole uvela 5. oktobra u trajanju od 10 dana, nakon susjedne Poljske, Češke i Austrije, koje su ranije pooštrile kontrole granica sa Slovačkom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Broj migranata koji ulaze u Slovačku, uglavnom sa Bliskog istoka i iz Afganistana, porastao je 11 puta na gotovo 40.000 ove godine, prema vladinim podacima.

Problem ilegalne migracije

Samo u septembru je ilegalna migracija u Slovačku bila je visoka kao u cijeloj 2022. godini.

Migranti, uglavnom mladi muškarci, većinom su došli takozvanim balkanskim koridorom, preko Mađarske iz Srbije, te idu prema bogatijoj Njemačkoj i zapadnoj Evropi.

“Budući da se problem s ilegalnom migracijom nastavlja… predlaže se produženje unutrašnjih graničnih kontrola s Mađarskom od 15. oktobra do 3. novembra”, navodi se u dokumentima na web-stranici slovačke vlade.

Slovačka, Češka, Poljska, Mađarska, Austrija i Njemačka dio su otvorene schengenske zone Evropske unije.

Izvor: Agencije