Parlamentarna skupština Vijeća Evrope priznala Holodomor kao genocid

Ranije su blizu 30 država svijeta, Rimokatolička crkva i Ekumenski patrijarhat, zvanično priznali Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom. 

Svake godine, četvrte subote novembra, Ukrajinci iz cijelog svijeta sjećaju se žrtava Holodomora (1932-1933) (Reuters)

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) priznala je Holodomor, vještački izazvanu glad iz 1932. i 1933. godine u Ukrajini, kao genocid nad ukrajinskim narodom, prenose ukrajinski portali.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio se na ovoj odluci.

“Jako sam zahvalan PACE-u za priznavanje Holodomora kao genocida nad ukrajinskim narodom”, napisao je on na društvenoj mreži X u četvrtak.

“Obnova historijske pravde i odavanje počasti žrtvama Holodomora šalje poruku da je pravda neizbježnja za sve prošle i sadašnje zločine Moskve.”

Poziv drugim državama

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, sa svoje strane, istakao je kako je PACE također pozvao sve članice Vijeća Evrope i druge parlamente širom svijeta da priznaju Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom.

“Zahvaljujem PACE-u što je priznao Staljinov Holodomor kao čin genocida nad narodom Ukrajine. Također je važno da PACE ohrabri sve iz Vijeća Evrope i druge parlamente da prate ove odluke. Ovo je moralno, historijski i politički ispravna stvar za uraditi”, napisao je on na X.

Prisjećanje na žrtve

Kako je ranije objavljeno, blizu 30 država svijeta, Rimokatolička crkva i Ekumenski patrijarhat, zvanično su priznali Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Danas je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila rezoluciju kojom se Holodomor naziva činom genocida s ciljem uništenja ukrajinske nacije.

Svake godine, četvrte subote novembra, Ukrajinci iz cijelog svijeta sjećaju se žrtava Holodomora (1932-1933), kao i masovnih vještačkih gladi iz perioda 1921-1923 i 1946-57.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada