Finska policija istražuje curenje plinovoda ‘Balticconnector’

Nacionalni istražni biro je saopćio da prikuplja dokaze na mjestu curenja plina, koje je otkriveno u ekonomskoj zoni Finske.

Vlasti su isključile mogućnost da je uzrok tehnološke prirode (Reuters)

Policija Finske je saopćila da je pokrenula krivičnu istragu u vezi s mogućom sabotažom podmorskog plinovoda koji povezuje tu zemlju i Estoniju, a isključen je prošlog vikenda pošto je iz njega procurio plin.

Finski Nacionalni istražni biro (NBI) je saopćio da prikuplja dokaze na mjestu curenja plina, koje je otkriveno u nedjelju, u ekonomskoj zoni Finske, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ne samo što je oštećen plinovod “Balticconnector” koji povezuje dva NATO saveznika, već je oštećen i prateći telekomunikacioni kabl.

Istragom se želi utvrditi da li je “Balticconnector” oštećen namjerno, a ako jeste, ko je to uradio.

Finske vlasti su isključile mogućnost da je uzrok tehnološke prirode, rekavši da je šteta nastala zbog “vanjske aktivnosti”.

Cjevovod vrijedan 300 miliona eura

Napominjući da je istraga još u ranoj fazi, NBI je saopćio da su otkriveni tragovi na morskom dnu blizu mjesta curenja plina.

Analitičari nagađaju mogući uzrok – od udara brodskog sidra u cjevovod, do eksplozije, a istražitelji su rekli novinarima da je eksplozija malo vjerovatna.

“Izgleda da je šteta nanesena mehaničkom silom, a ne eksplozijom”, kazao je glavni inspektor NBI-ja Risto Lohi, prenosi finski javni RTV-servis ILE.

Plinovod “Balticconnector” dug je 77 kilometara i prolazi po dnu Finskog zaljeva od finskog grada Inkoo do estonske luke Paldiski.

Dvosmjeran je, pa smjer transporta prirodnog plina zavisi od potražnje i ponude.

Cjevovod vrijedan 300 miliona eura većim dijelom je finansirala Evropska unija, a u pogonu je od početka 2020. godine.

Prije nešto više od godinu plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 između Njemačke i Rusije u Baltičkom moru  oštećeni su eksplozijama za koje se vjeruje da su sabotaža.

Taj slučaj je i dalje nijerešen.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da je o najnovijem incidentu razgovarao s predsjednikom Finske Saulijem Niinistm i premijerkom Estonije Kajom Kallas.

‘Ujedinjen i odlučan odgovor Alijanse’

“Ako se dokaže da se radi o namjernom napadu na ključnu infrastrukturu NATO-a, onda će to, naravno, biti ozbiljno, ali će također biti dočekano ujedinjenim i odlučnim odgovorom Alijanse”, obećao je Stoltenberg.

Finski zvaničnici ne govore da li sumnjaju na umiješanost Rusije, s kojom su odnosi NATO-a i Unije veoma zahladnili od njene invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da je incident u Finskoj “alarmantna vijest”.

“Znamo da je bilo opasnih terorističkih napada na ključnu infrastrukturu na Baltiku, a mislim na napade na plinode Sjeverni tok. Nadamo se detaljnijim informacijama”, dodao je on.

Izvor: Agencije