Biden upozorava Iran, obećao pomoć za borbu protiv Hamasa

Američki predsjednik je prvi puta povezao slanje američke flote u istočni Mediteran blizu Izraela sa strahom da bi se Iran mogao pokušati umiješati.

Joe Biden traži od Izraela da poštuje 'ratno pravo' u odgovoru na Hamasov napad (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je Iran da “bude oprezan” i poručio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Sjedinjene Američke Države šalju vojnu pomoć za borbu protiv Hamasa.

Obraćajući se grupi čelnika jevrejske zajednice u SAD-u, prvi put je povezao slanje američke flote u istočni Mediteran blizu Izraela sa strahom da bi se Iran mogao pokušati umiješati.

“Premjestili smo američku flotu nosača u istočni Mediteran i šaljemo još borbenih aviona u to područje. Jasno smo poručili Irancima: Budite oprezni”, kazao je američki predsjednik.

Američki dužnosnici kažu da nisu uspjeli uspostaviti direktnu vezu između napada Hamasa na Izrael i iranske umiješanosti, ali je traže, budući da Teheran podržava Hamas, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Poginuli i nestali deseci Amerikanaca

Biden i njegov tim pokušavaju osloboditi moguće američke taoce koje drži Hamas.

Među poginulim u napadu Hamasa na Izrael su najmanje 22 državljana SAD-a, potvrdio je State Department, a najmanje 17 Amerikanaca je nestalo.

Bijela kuća saopćila je da bi potvrđeni broj Amerikanaca koji su poginuli ili su uzeti za taoce mogao rasti.

Biden je na sastanku, kako prenosi AFP, rekao da traži od Izraela da poštuje “ratno pravo” u odgovoru na Hamasov napad.

“Jedna stvar koju sam rekao [izraelskom premijeru] to je da je jako važno da Izrael, uz sav bijes i frustraciju … djeluje u skladu s ratnim pravom”, istaknuo je Biden.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada