Zelenski u NATO-u traži pomoć u protuzračnoj odbrani i artiljeriji

Predsjednik Ukrajine je nenajavljeno u srijedu stigao u sjedište NATO-a, gdje se održava dvodnevni sastanak ministara odbrane 31 zemlje članice.

Volodimir Zelenski se u Briselu sastao s Jensom Stoltenbergom (Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u srijedu u sjedištu NATO-a u Briselu veću pomoć u protuzračnoj odbrani, dalekometnoj artiljeriji i municiji te se zauzeo da se zamrznuta ruska imovina iskoristi za obnovu Ukrajine.

Zelenski je nenajavljeno u srijedu stigao u sjedište NATO-a, gdje se održava dvodnevni sastanak ministara odbrane 31 zemlje članice.

To je njegov prvi dolazak u NATO od početka ruske agresije krajem februara 2022. godine.

“Prioriteti su sistemi protuzračne odbrane i dalekometna artiljerija kako bismo branili narod, energetsku mrežu, infrastrukturu za izvoz žita. To nam je potrebno kako bismo istjerali Rusiju iz naše zemlje”, rekao je Zelenski, prenosi Hina.

U sjedištu NATO-a najprije je imao bilateralni sastanak s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

‘Ruski novac za obnovu Ukrajine’

Nakon toga sudjelovat će na sastanku kontaktne grupe za podršku Ukrajini, koja pod vodstvom SAD-a okuplja oko 50 država.

Poslije podne će sudjelovati na sastanku ministara odbrane država članica Saveza.

Zelenski je rekao da je važno ne samo govoriti o oružju, nego i o tome kako preživjeti tokom rata.

“To znači obnovu i neki kažu da nema dovoljno novaca za obnovu Ukrajine. Odgovor je vrlo kratak: imate [zaplijenjenu] rusku imovinu, možete koristiti taj novac za obnovu Ukrajine”, kazao je ukrajinski predsjednik.

Generalni sekretar NATO-a pozdravio je najave iz Njemačke i Rumunije o novoj pomoći Ukrajini u oružju.

Istakao je da je protuzračna odbrana od ključne važnosti za “zaštitu gradova, ekonomije, kritične infrastrukture u Ukrajini”.

Izvor: Agencije