Republikanci nominirali Scalisea za predsjednika Predstavničkog doma

Steve Scalise mora dobiti podršku na glasanju cijelog Predstavničkog doma da bi postao njegovim predsjednikom.

Scalise je dobio 113 glasova (Reuters)

Republikanci koji kontroliraju Predstavnički dom američkog Kongresa nominirali su Stevea Scalisea za predsjednika doma nakon prošlosedmične smjene Kevina McCarthyja, rekli su zastupnici, ali još nije jasno uživa li on dovoljnu podršku da pobijedi na glasanju cijelog doma.

Scalise, koji je trenutno drugi čovjek na ljestvici republikanskog vodstva, mora dobiti podršku na glasanju cijelog Predstavničkog doma da bi postao njegovim predsjednikom.

Republikanci mogu dopustiti samo nekoliko prebjega jer Predstavnički dom kontroliraju s tijesnom većinom od 221 prema 212 zastupnika, a ne očekuje se da će demokrate glasati za bilo kojeg republikanskog kandidata, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Dobrio 113 glasova

Republikanci su izabrali Scalisea ispred predsjednika Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Jima Jordana na tajnom glasanju iza zatvorenih vrata.

Scalise (58) je dobio podršku mnogih uglednih republikanaca. Dobio je 113 glasova, a Jordan 99, rekli su zastupnici.

McCarthy je u januaru izabran za predsjednika Predstavničkog doma, tek nakon 15 krugova glasanja. Samo osam republikanskih zastupnika bilo je dovoljno da ga se prošle sedmice smijeni.

On je prvi predsjednik Predstavničkog doma u američkoj historiji koji je smijenjen formalnim glasanjem. Dvojica posljednjih republikanaca na toj dužnosti povukli su se pod pritiskom stranačke tvrde struje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada