‘Ozempic’ uspješan u liječenju zatajenja bubrega

Danska kompanija prekida ispitivanje lijeka za liječenje zatajenja bubrega kod pacijenata s dijabetesom prije planiranog vremena jer je iz prvih analiza jasno da je liječenje uspješno.

Velika potražnja je danskog proizvođača lijekova pretvorila u moćnu kompaniju vrijednu 315 milijardi dolara (Reuters)

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk saopćila je da će prekinuti ispitivanje “Ozempica” za liječenje zatajenja bubrega kod pacijenata s dijabetesom prije planiranog vremena jer je iz prvih analiza jasno da je liječenje uspješno.

U studiji se ispitivalo može li naširoko korišteni lijek za dijabetes, koji sadrži aktivni sastojak semaglutid, odgoditi napredovanje hronične bubrežne bolesti i smanjiti rizik od smrti zbog problema s bubrezima i srcem.

Novo Nordisk je objavio da će ispitivanje biti prekinuto gotovo godinu ranije, na temelju preporuke nezavisnog odbora za praćenje podataka koji nadzire studiju.

Semaglutid je aktivni sastojak snažnog lijeka za mršavljenje “Wegovy”, koji također proizvodi ova danska kompanija.

Analitičarka Barclaysa Emily Field rekla je u bilješci da je odluka kompanije potvrdila stav da agonisti GLP-1 receptora poput “Ozempica” imaju “terapeutske prednosti koje daleko nadilaze njihovu izvornu namjenu”.

Vrijednost kompanije 315 milijardi dolara

Od početka godine Novo Nordisk je suočen s valom potražnje za efikasnim lijekovima za dijabetes i mršavljenje na bazi semaglutida, koji su ovog proizvođača lijekova pretvorili u moćnu kompaniju vrijednu 315 milijardi dolara.

Kompanija je u septembru nakratko smijenila marku luksuzne robe LVMH sa mjesta najvrjednije kompanije u Evropi, a dionice su joj porasle za 17 posto od kako je u augustu objavila da je velika studija pokazala da “Wegovy” ima jasne kardiovaskularne prednosti.

Uspjeh Novo Nordiska također je omogućio ekonomski procvat u Danskoj, prema tvrdnjama danskih ekonomista, analitičara i rukovoditelja fondacije kompanije.

Izvor: Agencije