Njemačka uvodi radnu obavezu za tražitelje azila

S obzirom na trenutni nedostatak radne snage, nedopustivo je da mnoge izbjeglice ne stoje na raspolaganju tržištu rada, navodi se u novom prijedlogu.

Nova regulativa bi gradovima i općinama omogućila slanje podnositelja zahtjeva za azilom i izbjeglica na društveno koristan rad (Reuters / Fabrizio Bensch)

Njemačka planira uvesti radnu obavezu za podnositelje zahtjeva za azilom, javljaju njemački mediji u srijedu.

“Trenutna pravila moraju biti promijenjena kako bi se uvela obaveza rada za podnositelje zahtjeva za azilom odmah nakon dolaska iz prihvatnih centara u smještaje u gradove”, piše u dokumentu koji bi premijeri saveznih pokrajina nakon sjednice u četvrtak trebali poslati saveznoj vladi.

U dokumentu se navodi kako je, s obzirom na trenutni nedostatak radne snage, nedopustivo da mnoge izbjeglice i podnositelji zahtjeva za azilom ne stoje na raspolaganju tržištu rada, prenosi Hina.

“Čekanje na kurseve jezika i integracije ne smije više biti razlog za odlaganje integracije u tržište rada”, piše u dokumentu kojeg, prema navodima Augsburger Allgemeine Zeitunga, podržavaju i one savezne pokrajine u kojima je na vlasti vladajuća Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD).

Nova regulativa bi gradovima i općinama omogućila slanje podnositelja zahtjeva za azilom i izbjeglica na društveno koristan rad.

Bonovi za hranu umjesto gotovine?

U dokumentu premijera saveznih pokrajina, koje su odgovorne za smještaj i zaštitu izbjeglica, traži se također mogućnost uvođenja bonova za hranu i potrepštine umjesto novca.

Mnogi političari traže uvođenje ovakvog sistema jer vjeruju da bi to smanjilo poticaje za izbjeglice, koje velikom većinom izabiru Njemačku kao konačno odredište nakon dolaska u Evropsku uniju upravo zbog atraktivnih socijalnih povlastica.

Između ostalog se želi spriječiti odljev gotovine, koju mnogi izbjeglice šalju u zemlje porijekla.

“Uvođenjem novčane karte za hranu i robu bi se spriječio odljev novca u inozemstvo”, rekao je ministar unutarnjih poslova Tiringije Georg Maier.

Politika prema useljenicima je postala jedna od najvažnijih unutarnjopolitičkih tema u Njemačkoj, što pokazuje i uspjeh desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Do kraja godine broj izbjeglica u Njemačkoj bi mogao dosegnuti rekordne brojke iz godina izbjegličke krize 2015/2016.

Izvor: Agencije