Netanyahu i Gantz formirali vladu nacionalnog jedinstva

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i lider opozicione partije Nacionalno jedinstvo Benny Gantz dogovorili su da će ratni kabinet činiti Netanyahu, Gantz i Yoav Gallant.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i lider opozicionog Nacionalnog jedinstva Benny Gantz [Nir Elias, Amir Cohen/Reuters]

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i lider opozicione partije Nacionalno jedinstvo Benny Gantz postigli su dogovor o fomiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Netanyahu i Gantz, bivši ministar odbrane i načelnik generalštaba izraelske vojske, dogovorili su da će formirati ratni kabinet kojeg će činiti Netanyahu, Gantz i ministar odbrane Yoav Gallant, navedeno je u saopćenju Nacionalnog jedinstva.

U saopćenju je navedeno da vlada nacionalnog jedinstva neće promovisati nikakvu politiku ili zakone koji se ne odnose na tekuće borbe s Hamasom u Gazi.

Nije poznato šta će biti s Netanyahuovim postojećim partnerima u vladi, skupom krajnje desnih i ultraortodoksnih stranaka.

Izraelski list Haaretz izvijestio je da će bivši načelnik generalštaba IDF-a Gadi Eizenkot i ministar strateških poslova Ron Dermer biti promatrači.

Pojačani napadi na Gazu

Ova objava dolazi u trenutku pojačanih izraelskih napada na Gazu, nakon neviđenog napada naoružane palestinske grupe Hamas na jug Izraela u kojem je ubijeno najmanje 1.200 Izraelaca, od kojih su mnogi civili.

Izraelski dužnosnici najavili su oštar odgovor, ukinuvši pristup vodi, gorivu i struji milionima Palestinaca koji žive u opkoljenom Pojasu Gaze, gdje blokada koju je Izrael prvi put uspostavio 2007. godine stvara sve gore humanitarne uvjete.

Organizacije za ljudska prava upozoravaju da je uskraćivanje osnovnih potrepština stanovništvu pod opsadom ratni zločin.

U izraelskim zračnim napadima na Gazu upoginulo je najmanje 1.055, a ranjeno 5.184 osoba, prema palestinskim dužnosnicima.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada