Čelni komandanti vojske Poljske dali ostavke pred izbore

Operativni komandant oružanih snaga general-pukovnik Tomasz Piotrowski i načelnik štaba general Rajmun Andrzejczak podnijeli su ostavke.

Predsjednik Poljske Duda (lijevo) i ministar odbrane Blaszczak (u sredini) sa komandantima vojske; Andrzejczak (desno) i Piotrowski (sa naočalama, iza Dude) su podnijeli ostavke (AP)

Dvojica najviših komandanata vojske Poljske podnijela su ostavku, rekli su glasnogovornici, nekoliko dana prije izbora za koje je vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) nacionalnu sigurnost učinila ključnim pitanjem u pokušaju da osvoji dosad neviđeni treći mandat, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Do ostavki je došlo usred povećanih napetosti između vojnog vrha i nacionalističke Vlade koje traju otkako je ministar odbrane Mariusz Blaszczak u maju rekao kako ga je vojska propustila obavijestiti o projektilu koji je letio prema državi. Poljski mediji su objavili da je vojni predmet pronađen u šumi na sjeveru Poljske u aprilu bio ruska raketa KH-55 te da su poljske oružane snage vidjele kako ona ulazi u poljski zračni prostor u decembru, no potom su je izgubile.

Operativni komandant oružanih snaga general-pukovnik Tomasz Piotrowski i načelnik štaba general Rajmun Andrzejczak podnijeli su ostavke u utorak, potvrdili su glasnogovornici njihovih službi za Reuters, no nisu pruženi razlozi njihovog odstupanja.

Predsjednik Andrzej Duda je kao novog načelnika štaba imenovao general-pukovnika Wieslawa Kukulu, a kao operativnog komandanta oružanih snaga general-majora Macieja Klisza.

“Potpuna sramota ministra”

“(To je) potpuna sramota za ministra Blaszczaka, koji je odavno prevršio mjeru stranačkim korištenjem poljske vojske”, rekao je Tomasz Siemoniak, bivši ministar odbrane iz opozicione Građanske platforme, na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

“Ovo je PiS-ova katastrofa u obrambenom sektoru u vrijeme velikih prijetnji za Poljsku.”

Čelnik Građanske platforme Donald Tusk, liberal i bivši premijer, kazao je da je primio informaciju da je drugih 10 viših oficira podnijelo ostavke u utorak. Glasnogovornik vojne komande je potvrdio da je 10 drugih oficira odstupilo, no da “nisu bili visoko rangirani” te da njihov odlazak nije neuobičajen.

Poljska je, uznemirena ruskom invazijom na susjednu Ukrajinu, povećala izdvajanja za vojsku na otprilike četiri posto bruto domaćeg proizvoda ove godine, a premjestila je i vojnike na granicu s Bjelorusijom, bliskom saveznicom Moskve. Stručnjaci tvrde da su brzina povećanja izdvajanja za vojsku i debata o tome u zemlji dijelom potaknuti kampanjom za neizvjesne izbore 15. oktobra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada