Španija: Ne možemo poistovijetiti Hamas sa svim Palestincima

Ministri vanjskih poslova Evropske unije trebali bi raspravljati o predloženoj obustavi pomoći bloka palestinskim područjima nakon sukoba Izraela i Hamasa.

U Gazi živi dva miliona ljudi, koji su također taoci Hamasa, rekao je ministar vanjskih poslova Luksemburga (Reuters)

Hamas, grupu koja vlada Pojasom Gaze, ne treba miješati sa svim Palestincima, izjavio je prvi španski diplomat dok se zemlja protivi predloženoj obustavi pomoći Evropske unije palestinskim teritorijima.

Španski vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je u utorak da će palestinskim teritorijima vjerovatno trebati više pomoći ubrzo nakon subotnjeg napada Hamasa na Izrael i naknadnog izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze.

“Ova se saradnja mora nastaviti; ne možemo brkati Hamas, koji je na popisu terorističkih grupa u EU, s palestinskim stanovništvom ili palestinskim vlastima ili organizacijama Ujedinjenih naroda na terenu”, rekao je ona za španski radio Cadena SER.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastat će se na marginama sastanka u Omanu o situaciji u Izraelu i Gazi kako bi razgovarali o pitanju finansiranja u utorak, nakon što je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi u ponedjeljak rekao da je pomoć od 691 milion eura obustavljena.

Evropska komisija je proturječila Varhelyijevoj izjavi, rekavši da isplate nisu obustavljene i da je samo revizija pomoći palestinskim teritorijima.

Voda, zdravlje, sigurnost hrane, obrazovanje

Dužnosnici su, također, naglasili da se revizija odnosi samo na finansiranje razvoja, a ne na zasebni budžet EU-a za humanitarnu pomoć Palestincima.

Iako su zemlje poput Austrije i Njemačke najavile prestanak finansiranja palestinskih teritorija, druge, poput Španije, Francuske i Luksemburga, smatraju dotok pomoći ključnim za civilno stanovništvo.

Obustava pomoći bila bi “kontraproduktivna”, kazao je Albares.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova također je reklo da “nije za obustavu pomoći koja direktno koristi palestinskom stanovništvu”, dodajući da je “o tome obavijestilo EK”.

Prošle godine Francuska je pridonijela sa 95 miliona eura pomoći Palestincima u Gazi, anektiranom istočnom Jerusalemu, okupiranoj Zapadnoj obali kojom upravljaju palestinske vlasti i izbjegličkim kampovima u susjednim zemljama.

“Ova je pomoć usmjerena na podršku palestinskom stanovništvu, u pogledu vode, zdravlja, sigurnosti hrane i obrazovanja”, dodalo je Ministarstvo vanjskih poslova u Parizu.

Distribuirana kroz UN, ova pomoć “direktno koristi palestinskom narodu” i “u potpunosti je u skladu s angažmanima Francuske”, dodalo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Lukesumburga Jean Asselborn također je insistirao na tome da njegova vlada ne podržava obustavu pomoći.

“U Gazi živi dva miliona ljudi. Oni su, također, taoci Hamasa. Tim metodama ih guramo u ruke terorista”, kazao je.

Njemačka privremeno obustavila pomoć

“Mi smo najveći donator Gaze. Ova pomoć je važna za mlade ljude. Ovo nije novac za Hamas. To je za ljude Gaze”, rekao je Asselborn za AFP.

Obustavu bi mogle podržati i druge države EU-a, uključujući najbogatiju Njemačku, koja je objavila da obustavlja direktnu pomoć Palestincima.

“Ispituje se, odnosno, privremeno se obustavlja”, rekla je glasnogovornica njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Unija je u februaru objavila da daje 296 miliona eura za budžet za 2022. godine kako bi pomogla palestinskim vlastima u isplati plata državnih službenika, penzija, zdravstvene zaštite i infrastrukturnih projekata.

Unija kaže da će osigurati “do 1,177 milijardi eura finansijske podrške od 2021. do 2024. godine”.

Glasnogovornica EK-a insistirala je ranije u ponedjeljak da pomoć EU-a “ne finansira Hamas ili aktivnosti bilo koje druge terorističke organizacije, bilo direktno ili indirektno”.

Izvor: Agencije