Rusija dronovima napala Ukrajinu, Kijev trvdi da ih je oborio 27

Ukrajina je objavila da je tokom noći oborila 27 ruskih bespilotnih letjelica od 36 koje su poslane sa okupiranog poluotoka Krim.

Rusija je koristila bespilotne letjelice iranske proizvodnje za napade na Ukrajinu (Sergej Supinski/AFP)

Rusija je tokom noći izvela 36 napada dronovima na Ukrajinu, prema zračnim snagama Kijeva, u najnovijem zračnom napadu Moskve na tu zemlju.

Ukrajinske zračne snage saopćile su u utorak da su njihovi odbrambeni sistemi uništili 27 dronova.

Napadi bespilotnim letjelicama Shahed iranske proizvodnje bili su usmjereni na regije Odesa, Mikolaiv i Herson u Ukrajini, objavile su zračne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Moskva je lansirala ukupno 36 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje sa Krimskog poluotoka, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Zračne snage nisu rekle koje je mete, ako ih je bilo, možda pogodilo devet ostalih dronova.

Guverner Mikolajeva Vitalij Kim kazao je da je jedan od dronova uništen iznad njegove regije.

Iz Rusije nije bilo trenutnih komentara.

Moskva pojačava napade

Uprava regije Herson objavila je da su četiri osobe povrijeđene, a nekoliko zgrada oštećeno u 79 slučajeva granatiranja minobacačima, artiljerijom i bespilotnim letjelicama.

Rusija je pojačala napade na luke u južnoj Ukrajini od kako je u julu izašla iz sporazuma koji je omogućio siguran prolaz za pošiljke žitarica kroz Crno more.

Kijev je upozorio da Moskva ponovo pokreće kampanju zračnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, odražavajući napade koji su prošle godine ostavili milione ljudi bez grijanja i vode na duži period.

U septembru je Moskva lansirala više od 500 bespilotnih letjelica Shahed, mjesečni rekord, prema ukrajinskoj konsultantskoj grupi Defense Express.

Moskva je pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu krajem februara 2022. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada