NATO ostaje uz Ukrajinu ‘do pobjede’

Parlamentarna skupština Alijanse je osudila kontinuirano rusko vođenje i eskalaciju ilegalnog, ničim izazvanog i brutalnog rata.

Učesnicima skupa u Kopenhagenu putem videolinka obratio se Volodimir Zelenski (EPA)

Parlamentarna skupština NATO-a pozvala je vlade i države vojnog saveza da nastave podržavati Ukrajinu i stoje uz zemlju dok se ne postigne njena pobjeda u ratu protiv Rusije.

To je u skladu s rezolucijom Izvršavanje odluka samita u Vilniusu: ubrzanje prilagođavanja NATO-a, podrška Ukrajini, usvojenoj u ponedjeljak, na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Kopenhagenu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Ukrinform.

“NATO treba imati jasnu viziju o tome kako se rat u Ukrajini mora završiti i stajati uz Ukrajinu dok se ne postigne pobjeda Ukrajine“, navodi se u dokumentu.

Dodatna vojna pomoć

Parlamentarna skupština NATO-a je osudila kontinuirano rusko vođenje i eskalaciju ilegalnog, ničim izazvanog i brutalnog rata, uključujući redovno i otvoreno gađanje naseljenih centara i civilne infrastrukture, kao što su skladišta hrane i transportnih objekata, i sistematsko činjenje brojnih ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i prijavljenih dijela genocida na nezakonito okupiranim teritorijama.

NATO je, također, ponovio stav da je “ruska država, pod njenim trenutnim režimom, teroristička”.

Parlamentarna skupština NATO-a pozvala je vlade i parlamente Alijanse da dodatno povećaju vojnu, obavještajnu, finansijsku, stručnu i humanitarnu podršku Ukrajini, uključujući ubrzavanje isporuka dovoljnih količina naprednog naoružanja koje je Ukrajini potrebno da se zaštiti i da obnovi teritorijalnu integritet u okviru međunarodno priznatih granica iz 1991. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada