Koji međunarodni akteri mogu biti mirotvorci?

Sa izbijanjem sve jačeg rata Izraela i Palestine, mogu li posrednički napori pomoći?

Izraelski vojnici čiste topovsku cijev na granici sa Gazom (EPA)

Generalni sekretar UN-a kazao je kako je “duboko pogođen” izraelskom potpunom opsadom Pojasa Gaze četvrtog dana smrtonosnog napada. U međuvremenu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio kako je bombardiranje “tek počelo” nakon subotnjeg napada Hamasa.

Većina zapadnjačkih nacija izbjegava pozvati Izrael da ublaži brutalni vojni odgovor.

Da li može međunarodna zajednica intervenirati kako bi zaustavila Izrael od provođenja kolektivne kazne nad Palestincima Gaze?

“Mislim kako je rano govoriti o posredovanju jer sada Izrael djeluje na osnovu ljtnje i osvete”, rekao je za Al Jazeeru profesod Mahjoob Zweiri, direktor Centra za zaljevske studije na univerzitetu Qatar.

Donosimo pregled država i međunarodnih organizacija koje bi mogle igrati ulogu mirotvorca.

Arapska liga

Ministri vanjskih poslova Arapske lige će imati vanredni samit u srijedu. Ovaj sastanak je zatražila palestinska delegacija, navodi se u saopćenju Lige.

Generalni sekretar Hossam Zaki kazao je kako će ministri razgovarati o arapskim naporima na “zaustavljanju izraelske agresije” na Gazu.

Mogući ishod sutrašnjeg sastanka ostaje nejasan, a Zweiri smatra kako Arapska liga nema šta da ponudi. “To je refleksija fragmentiranih arapskih vlada. Liga nema alatki za djelovanje”.

Kina

Peking je izrazio duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba i pozvao na “smirenost”.

Posmatrači se pitaju da li će Kina pokušati istupiti kao regionalni mirotvorac nakon što je uspješno posredovala obnovi veza između Irana i Saudijske Arabije.

U aprilu je tadašnji ministar vanjskih poslova Kine Qin Gang poručio šefovima diplomatije Izraela i Palestine da je Kina spremna pojačati napore ka mirovnim razgovorima.

Peking podržava dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba zasnovano na granicama prije 1967. godine, sa Istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom suverene palestinske države. Također se zalaže za međunarodnu pomoć za razvoj Palestinaca.

Egipat

Kairo je djelovao kao posrednik između Izraela i palestinskih grupa u ranijim sukobima, no Zweiri smatra kako će se ovaj put pokušati distancirati od eskalacije situacije u Gazi.

“Oni (Egipćani) se žele distancirati od dešavanja jer će uskoro imati izbore”, navodi on.

Europa

Lideri mnogih europskih država, uključujući Francusku i Njemačku, osudili su napade Hamasa i izrazili solidarnost sa Izraelom. Ministri vanjskih poslova Europske unije trebali bi tokom utorka imati vanredni samit kako bi razgovarali o ratu.

Prvi odgovor EU na sukob bio je objava hitnog prekida razvojne pomoći Palestincima. Kasnije je navedeno kako će pomoć biti provjerena, a ne suspendirana.

Španski šef diplomatije Jose Manuel Albarez izjavio je kako je takav potez neprihvatljiv i da se saradnja mora nastaviti.

“Ne smijemo miješati Hamas, koji je na EU listi terorističkih grupa, sa palestinskim civilima, Palestinskom administracijom ili organizacijama UN-a na terenu”, rekao je za špansku radiostanicu Cadena SER u utorak ujutro.

Iran

Moguća uloga Irana u medijaciji ostaje nejasna.

Vrhovni lider Irana Ali Hosseini Khamenei u utorak je kazao: “Mi, naravno, branimo Palestince. Mi ljubimo čela i ruke hrabrih boraca i mladih Palestine, da to je istina.”

“No, oni koji kažu kako Palestinci ne stoje iza onoga što je urađeno… oni ne poznaju dobro Palestince. Oni podcjenjuju palestinsku naciju. To je njihova greška.”

Katar

Ova zaljevska država je poznata po svojim posredničkim naporima u sukobu Palestinaca i Izraela i stalnoj pomoći Gazi koja je pod izraelskom opsadom 16 godina.

“Naš prioritet je okončanje krvoprolića, oslobađanje zatvorenika i osigurati da se sukob ne raširi na regiju”, za Reuters je rekao glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Majed al-Ansari.

No, izraelski zvaničnik je za Reuters kazao: “Nema pregovora u toku.”

Rusija

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je kako je palestinska država “najpouzdanije” rješenje za mir u Izraelu i kako same borbe neće donijeti sigurnost.

Turska

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je i borce Hamasa i izraelske oružane snage da zaustave nasilje i ponudio se da posreduje.

Ako počnu mirovni razgovori, Zweiri vjeruje kako će Turska i Katar imati aktivnu ulogu.

“To pretpostavljam jer obje države imaju puteve komunikacije sa Hamasom i Izraelom i moramo pogledati ko je sposoban pričati sa obje strane.”

UN

U sklopu ranijih napora na posredovanju, sedmicama prije subotnjeg napada, UN je djelovao diplomatski kako bi spriječio novi oružani sukob Izraela i Hamasa.

Mirovni predstavnik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland razgovarao je sa zvaničnicima Hamasa u Gazi i objavio na X: “Ujedinjene nacije razgovaraju i sarađuju sa svim stranama kako bi popravili živote ljudi u Gazi, naročito onih koji su najranjiviji.”

SAD

Najbliži izraelski saveznik je obećao “kameno čvrstu i nepokolobljivu” podršku Izraelu i objavio kako će slati municiju dok je slao vojne brodove i avione što je bliže.

Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona D.C. John Hendren javlja kako su sada obustavljeni govori o diplomatiji i dvodržavnim rješenjem.

Washington je objavio kako želi buduću palestinsku državu, ali nije uspio uvjeriti Izrael, kojem daje tri milijarde dolara godišnje vojne pomoći, da ispoštuje dogovore koje je potpisao sa Palestincima.

Zweiri kaže kako je američka reakcija šokantna: “Oni u biti dozvoljavaju Izraelu da radi šta hoće u Gazi”.

Izvor: Al Jazeera i agencije