Bijela kuća i Kongres razmatraju da spoje pomoć Ukrajini i Izraelu

Kongresmeni iz obje stranke koji podržavaju dodatnu pomoć Ukrajini ukazali su da bi povezivanje pomoći bio potencijalan metod da se osiguraju dalja sredstva za Kijev.

Grupa konzervativaca iz Zastupničkog doma se usprotivila novom finansiranju Ukrajine (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena i glavni kongresmeni aktivno rade na tome da se pomoć Izraelu poveže s finansiranjem Ukrajine, rekli su zvaničnik administracije i dvojica proukrajinskih kongresmena iz redova republikanaca.

Kongresmeni iz Demokratske i Republikanske stranke koji podržavaju dodatnu pomoć Ukrajini ukazali su da bi povezivanje pomoći bio potencijalan metod da se osiguraju dalja sredstva za Kijev, uprkos opoziciji nekih republikanaca u Zastupničkom domu i Senatu, prenosi Tanjug, pozivajući se na NBC News.

Grupa konzervativaca iz Zastupničkog doma se usprotivila novom finansiranju Ukrajine, kako je tražila Bijela kuća, a ovo pitanje će biti jedna od glavnih tema na izborima za lidere Republikanske stranke kasnije ove sedmice.

Dodatna pomoć za Izrael nakon napada Hamasa bi mogla naići na manji otpor u Kongresu.

Bijela kuća procjenjuje političku održivost povezivanja pomoći za Ukrajinu i Izrael, rekao je zvaničnik administracije,  dodajući da će krajnju odluku donijeti Kongres.

‘Obje teme su važne’

Koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby rekao jeda su “obje teme važne” i da je SAD dovoljno velik, ekonomski održiv i dovoljno snažan da podrže obje zemlje.

Ostaje nejasno do kada se treba odlučiti da li će se povezati pomoć Ukrajini i Izraelu, a Kongres se polovinom novembra suočava s krajnjim rokom oko sponzoriranja savezne vlade.

Neimenovani republikanski senator rekao je za NBC News da se očekuje da Izrael i Ukrajina budu povezani u budući prijedlog zakona o potrošnji.

“Vjerujem da će postojati dodatak koji uključuje pomoć Izraelu, kao i Ukrajini, s obzirom na strašne terorističke napade Hamasa”, naveo je senator.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada