Vrhovni sud SAD-a odbacio žalbu na ukidanje ‘Trumpove mjere’

Grupa republikanskih državnih tužilaca pokušala je oživjeti tvrdokornu politiku bivšeg američkog predsjednika, koja je zabranjivala imigrantima da dobiju zakoniti stalni boravak.

Administracija Joea Bidena 2021. godine je ukinula mjeru Donalda Trumpa (Reuters)

Vrhovni sud SAD-a odbacio je u ponedjeljak žalbu 14 republikanskih državnih tužilaca, predvođenih Kenom Paxtonom iz Texasa, na presudu nižeg suda protiv njihovog zahtjeva da se uspostavi pravna odbrana mjere koju je uveo bivši predsjednik Donald Trump o javnim naknadama, a nakon što je administracija aktuelnog predsjednika Joea Bidena ukinula tu mjeru.

Grupa republikanaca pokušala je oživjeti Trumpovu tvrdokornu politiku, koja je zabranjivala određenim imigrantima, za koje se smatra da bi mogli zahtijevati vladine beneficije, da dobiju zakoniti stalni boravak.

Ovu politiku je u februaru 2020. godine uvela Trumpova administracija, a Bidenova ju je u martu 2021. godine stavila van snage, prenosi Reuters.

Paxtonu su se u žalbi priključili tužioci iz Alabame, Arizone, Arkansasa, Indiane, Kansasa, Kentuckyja, Louisiane, Mississippija, Montane, Ohija, Oklahome, Južne Karoline i Zapadne Virginije.

Useljenici koji primaju državnu naknadu

Trumpovo prošireno ograničenje odnosilo se na useljenike koji primaju državnu naknadu, uključujući Medicaid program zdravstvenog osiguranja za siromašne i bonove za hranu duže od 12 mjeseci u bilo kojem trogodišnjem razdoblju.

Savezni sudija iz Illinoisa nametnuo je proširenje pravila na cijelu zemlju.

Republikanski dužnosnici rekli su sudijama da bi trebali moći braniti Trumpovo pravilo, kazaavši da se procjenjuje da ono državama zajedno uštedi oko milijardu dolara godišnje.

Bidenova administracija u septembru prošle godine usvojila je uže pravilo, prema kojem bi se imigranti smatrali javnim nametima samo kada je vjerovatno da će primarno postati ovisni o vladi za preživljavanje.

Izvor: Agencije